El conseller proposarà al Ministre de Justícia una reforma del Codi Penal per millorar la política penitenciària

Josep M. Vallès també demanarà un model federal d'Administració de Justícia

query_builder   6 maig 2004 15:51

event_note Nota de premsa

El conseller proposarà al Ministre de Justícia una reforma del Codi Penal per millorar la política penitenciària

Josep M. Vallès també demanarà un model federal d'Administració de Justícia

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha anunciat avui que en la seva primera reunió amb el Ministre de Justícia, el proper dilluns, demanarà una reforma del Codi Penal per millorar la política penitenciària, així com un model federal d’Administració judicial per descentralitzar el Poder Judicial.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, en declaracions fetes avui matí al programa El matí de Catalunya Ràdio, ha anunciat que el proper dilluns es reunirà amb el nou ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar.

En aquesta primera trobada, el conseller proposarà al ministre una reforma del Codi penal per pal·liar l’efecte nociu que han tingut les darreres reformes penals del PP - que ha qualificat de salvatges -.

Segons el conseller, aquestes reformes "dificulten enormement la reinserció dels interns, que al no tenir altres incentius com és la reducció de la pena porten a la desesperança i, en alguns casos també, a actituds de violència".

Vallès ha afirmat que "aquestes reformes no han anat bé i això ho reconeixen també els jutges i els fiscals de vigilància penitenciària que es veuen obligats a aplicar aquestes lleis, per tant seria bo que recuperéssim una visió del Dret Penal més pròpia del que són els principis constitucionals i no ens deixéssim endur per un populisme mal entès que reclama ma dura, perquè aquesta visió tan simplista acaba perjudicant la pròpia societat."

Pel que fa a l’Administració de Justícia a Catalunya, Josep M. Vallès, plantejarà al ministre la possibilitat d’assumir més competències mitjançant la reforma de l’Estatut i d’altres lleis estatals, per aconseguir una justícia més àgil, eficient i propera al ciutadà.

Vallès ha recordat que" des del govern català hem fet una aposta decidida pel federalisme judicial: les transformacions que han viscut els poders executiu i legislatiu s’han de traslladar també al poder judicial. Això no vol dir separació ni desconnexió". Vallès ha posat com a exemple l’organització judicial dels landers alemanys, i creu que aquest model és viable a l’Estat espanyol.

Sobre la concessió de permisos penitenciaris, Vallès ha destacat que dels més de 60.000 permisos que es concedeixen al llarg de l’any, només un centenar -menys d’un 1%- no retornen al centre. El titular de Justícia ha recordat que la funció dels permisos no és descongestionar les presons sinó ajudar l’intern a recuperar el contacte amb la societat.

A la pregunta d’un funcionari sobre la situació en la que desenvolupen els treballadors de serveis penitenciaris la seva feina, ha dit que en els darrers anys no s’ha prestat prou atenció als funcionaris i ha anunciat canvis en els processos de selecció, formació i promoció dels treballadors de serveis penitenciaris. També ha avançat que reforçarà els equips directius de les presons dotant-los de més capacitat i facultats.

 

 

1  

Fitxers adjunts

Declaracions del conseller en les quals defensa un model federal d'Administració de Justícia

Declaracions del conseller en les quals defensa un model federal d'Administració de Justícia
WAV | 1124