El Departament commemora l'Any Dalí a les presons catalanes

Trobat l'expedient penitenciari de Salvador Dalí

query_builder   17 març 2004 16:38

event_note Nota de premsa

El Departament commemora l'Any Dalí a les presons catalanes

Trobat l'expedient penitenciari de Salvador Dalí

La secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia de la Generalitat ha dissenyat el projecte Dalí-2004 als centres penitenciaris per commemorar el centenari del naixement de l’artista empordanès, que inclou un ampli programa d’activitats artístiques a càrrec dels interns per aprofundir en l’obra de Salvador Dalí.

El Departament de Justícia ha dissenyat un ampli programa cultural per commemorar l’Any Dalí als centres penitenciaris que ha arrencat amb un acte a la presó de Figueres durant el qual s’ha presentat l’expedient penitenciari de Salvador Dalí.

Durant la preparació d’aquest programa, l’equip directiu de les presos de Girona i de Figueres van començar a indagar en els seus arxius per conèixer si Dalí va estar alguna vegada a la presó i, dins d’aquesta recerca, va ser quan va trobar l’expedient penitenciari original de l’artista, el que constitueix la troballa d’ un document històric de gran vàlua.

El document va ser localitzat pel subdirector de la presó de Girona, Jordi Solé, després de dies i dies de recerca d’arxius i d’haver trobat també la   fitxa d’entrada al centre penitenciari provincial de Girona del genial pintor català.

L’expedient penitenciari de Dalí, que consta de 3 pàgines, indica que Salvador Dalí, per motius d’ índole militars encara no aclarits, va estar a la presó de Girona  entre el 30 de maig de 1924 i l’ 11 de juny del mateix any.

El document inclou dades tan curioses com l’estatura, la fisonomia de la cara de l’artista, el color dels seus ulls i del seu cabell, la forma de la boca i, fins i tot, de les celles.

Paral•lelament, en aquesta tasca de recerca, també s’han trobat les escriptures d’obra de la presó de Girona, signades pel pare de Salvador Dalí, del mateix nom i notari de professió.

L’any Dalí als centres penitenciaris

Coincidint amb la commemoració de l’Any Dalí, els centres penitenciaris de tot Catalunya, i en especial els de Girona i Figueres, s’hi abocaran en aquest esdeveniment, amb la celebració d’exposicions amb obres elaborades pels propis interns  sobre la vida i l’obra de l’artista empordanès (adjuntem dossier explicatiu de les activitats programades)

Un altre capítol destacat de l’Any Dalí als centres penitenciaris serà la celebració del concurs “Tramuntana”, que aquest any cercarà el seu motiu en l’obra de Dalí.

Així mateix, i com una altra novetat del programa de l’Any Dalí als centres penitenciaris, s’ha organitzat un concurs entre els interns dels centres de Catalunya per fer una reproducció del quadre (“El Cristo Crucificado”) que Dalí va donar el 1965 a la presó de Rikers Island, de Nova York, i que va ser robat misteriosament a principis de 2003.

La millor obra de reproducció elaborada per un intern d’una presó catalana serà enviada a la presó novaiorquesa per que l’exposi al seu centre.

1  

Fitxers adjunts

resum del programa de l'Any Dali a les presons catalanes

resum del programa de l'Any Dali a les presons catalanes
DOC | 613