El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, ha manifestat la voluntat de la Generalitat de potenciar les càtedres UNESCO i de millorar-ne la seva integració en el sistema universitari català. Mas-Colell ha signat aquest matí amb el director del Centre UNESCO de Catalunya, Raimon Ribera, un conveni per impulsar i coordinar les activitats de les càtedres UNESCO a Catalunya. També hi eren presents el director general d’Universitats, Claudi Alsina, i el director general de Recerca, Joaquim Casal. Aquest conveni preveu la constitució d’un comitè de seguiment de les diferents càtedres UNESCO que hi ha a Catalunya i de la tramitació de noves propostes de càtedres davant la secretaria de la UNESCO a París.

Les càtedres UNESCO són unitats d’ensenyament i investigació, creades en el marc d’una universitat o d’un centre científic, amb la conformitat i l’aprovació de la UNESCO. Els projectes desenvolupats en les diferents càtedres que hi ha arreu del món abasten una gamma molt àmplia d’àmbits, que van des del desenvolupament sostenible, el medi ambient i la població, fins a qualsevol branca de la ciència i la tecnologia, o de les ciències socials i humanes, la pau, la democràcia, els drets humans, les ciències de l’educació, la cultura o la comunicació. A banda de desenvolupar projectes de recerca, les càtedres UNESCO impulsen programes de postgrau i crèdits de lliure elecció per als estudiants.

La creació d’un programa de càtedres UNESCO es va plantejar durant la Conferència Mundial sobre l’Educació Superior, que es va celebrar a París l’octubre de l’any 98. En aquesta conferència es va constatar la necessitat de crear i reforçar centres d’excel·lència en els països en desenvolupament, conscients del paper essencial de l’ensenyament superior pel creixement socioeconòmic dels Estats moderns. El primer dels actes que va refermar la voluntat d’impulsar el nou programa va ser la signatura del conveni entre la UPC i la UNESCO per crear la càtedra “Mètodes numèrics a l’enginyeria”, la primera de les 419 càtedres UNESCO reconegudes arreu del món (dades de l’any 2001). Espanya, amb 45, és amb diferència l’Estat que té més càtedres UNESCO del món.

A  Catalunya hi ha actualment 16 càtedres UNESCO, 13 de les quals estan parcialment finançades pel DURSI. L’any 2002, el Departament va destinar-hi 315.000 euros.

Les càtedres UNESCO que hi ha actualment a Catalunya són:

Càtedres UNESCO finançades per la Generalitat de Catalunya

- Mètodes numèrics a l’enginyeria –UPC-.

- Comunicació -UAB-.

- Medi ambient i desenvolupament durable –UB-.

- Tecnologia, desenvolupament sostenible, desequilibris i canvi global –UPC-.

- Pau i drets humans –UAB-.

- Cultura iberoamericana –UPF-.

- Direcció universitària –UPC-.

- Desenvolupament humà sostenible: equitat, participació i educació intercultural–UV-.

- Polítiques culturals i cooperació –UdG-.

- Visió i desenvolupament –UPC-.

- Llengües i educació – IEC.

- Educación, desarrollo, tecnología y sistemas de financiación en latinoamérica –URL-.

- Aplicació de les tecnologies de la Informació en l’educació, e-learning –UOC-.

Altres càtedres UNESCO existents a Catalunya

- Tècnica i cultura Pere Duran Farell –UPC-.

- Migracions-Estudis Interculturals –UPF-.

- La terra com a sistema global –FCR-.

La UNESCO classifica les Càtedres del Programa UNITWIN (University Twinning) en 4 àrees temàtiques: Ciència; Cultura, Drets Humans i Medi Ambient.

1  

Imatges

Andreu Mas-Colell i Raimon Ribera durant la signatura del conveni per coordinar les càtedres UNESCO

Andreu Mas-Colell i Raimon Ribera durant la signatura del conveni per coordinar les càtedres UNESCO 286