Catalunya i Euskadi impulsen la creació de la Xarxa Mundial de Regions per a la SI

query_builder   4 desembre 2003 16:51

event_note Nota de premsa

Catalunya i Euskadi impulsen la creació de la Xarxa Mundial de Regions per a la SI

Els governs de Catalunya i Euskadi –a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i del Govern Basc, respectivament–, en la línia de la iniciativa IT4ALL-Regions, han decidit impulsar la creació de l’Associació de dret suís Xarxa Mundial de Regions per a la Societat de la Informació, on també hi participen altres regions del món.

Aquesta associació és un lloc de trobada i cooperació entre les regions d’arreu del món en matèria de Societat de la Informació i té com a objectiu principal garantir una representació efectiva de les regions a la Cimera Mundial per a la Societat de la Informació, que començarà a Ginebra entre el 10 i el 12 de desembre de 2003 (World Summit on the Information Society: http://www.itu.int/wsis/index-es.html), defensant el paper decisiu que les autoritats subestatals desenvolupen en el procés de consolidació de la Societat de la Informació.

Poden formar part d’aquesta Xarxa totes les regions que ho sol·licitin i acceptin els seus estatuts d’organisme internacional. La noció de regió que orienta l’associació es àmplia i inclou tant les regions administrativament delimitades dins dels seus Estats, com les associacions de regions o les agrupacions col·lectives locals que despleguen llur activitat en un àmbit geogràfic determinat. La màxima autoritat de la Xarxa és el Comitè de Gestió, format pels representants de cadascun dels nodes regionals. Hi ha quatre nodes regionals: Àfrica, Europa-Amèrica del Nord, Àsia-Pacífic i  Amèrica Llatina-Carib. També en formen part dos representants de la Secretaria Tècnica de la Xarxa.

Atesa la importància estratègica decisiva que les iniciatives relacionades amb la Societat de la Informació i del Coneixement estan adquirint, els governs d’Euskadi i Catalunya han vist en aquesta associació la possibilitat de fer sentir la seva veu a nivell internacional, una condició necessària per reeixir en l’objectiu que comparteixen de convertir-se en referents arreu d’Europa en la consolidació de la Societat de la Informació i del Coneixement. L’Associació és un escenari idoni per aprofundir en el coneixement de polítiques de desenvolupament de la Societat de la Informació dutes a terme per d’altres regions del món, i alhora donar ressò a les iniciatives basques i catalanes, tot promovent llurs institucions i les empreses autòctones relacionades amb el sector.

Per tal de posar en marxa i gestionar de forma adient aquesta Xarxa i la corresponent associació, es constitueix una Secretaria Tècnica de la Xarxa que serà assumida pel Centro CIFAL Bilbao (Centre Internacional de Formació de les Autoritats Locals), que col·labora habitualment amb l’United Nations Institute for Training and Research (UNITAR), i per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya.

Iniciatives com L’IT4ALL-Regions són necessàries, i no només en el camp de la Societat de la Informació, sinó en tots, ja que les regions del món no sempre es consideren prou representades pels seus Estats en els grans certàmens internacionals o davant les institucions governamentals supraestatals. Aquesta adhesió conjunta a l’IT4ALL-Regions dels governs de Catalunya i Euskadi és un bon exemple d’aquest esperit de cooperació entre ambdós països.

1  

Imatges

Lehendakari Ibarretxe-Secretari de Telecomunicacions i SI, Alvinyà

Lehendakari Ibarretxe-Secretari de Telecomunicacions i SI, Alvinyà 117