Totes les escoles públiques catalanes disposaran de banda ampla al 2003

query_builder   10 febrer 2003 12:57

event_note Nota de premsa

Totes les escoles públiques catalanes disposaran de banda ampla al 2003

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha fet públics, avui, els resultats sobre la penetració de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) als centres docents públics de primària i secundària de Catalunya corresponent a l’any 2002. Aquestes dades han estat elaborades per l’Observatori de la Societat de la Informació a partir de la informació facilitada pel Departament d’Ensenyament.

Al web de la Secretaria es pot trobar l’informe complert d’on s’han extret les dades que es presenten a continuació http://dursi.gencat.net/ca/si/observatori/estadistiques.htm

 Millora de la connexió a Internet dels centres

La creació de la Xarxa de Telecomunicacions del Departament d’Ensenyament comporta la instal·lació de línies de comunicació de banda ampla (2 Mbps de capacitat) a tots els centres docents públics i serveis educatius de Catalunya. S’estan instal·lant línies ADSL de gamma alta, que substitueixen i milloren de forma notable les comunicacions per Xarxa Digital de Serveis Integrats (XDSI) disponibles fins ara.

Actualment, dels 2348 centres docents públics i serveis educatius, 1780 tenen instal·lades les noves línies, el 76% del total. Està previst que a l’abril d’aquest any tot els centres estiguin connectats amb banda ampla: 1800 centres amb ADSL, 450 amb punt a punt i la resta connexions via satèl·lit.

Actualment el nivell global d’equipament informàtic al sistema educatiu públic català és d’uns 11 alumnes per ordinador.

XTEC i edu365.com

Durant aquests darrers anys s’ha produït la consolidació de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) com a seu d’una important base de continguts i activitats educatives, alhora que s’ha posat en marxa el nou portal educatiu adreçat als estudiants i les seves famílies, edu365.com.

El nombre total d’usuaris de la XTEC a finals de 2002 era de 85.431, un 10% més que un any abans. Del total d’usuaris, uns 59.729 fan un ús regular de la seva bústia de correu electrònic. (Gràfic 1)

En aquesta mateixa data, el portal edu365.com comptava amb 80.000 alumnes i pares registrats com a usuaris. Aquesta xifra pràcticament duplica la d’un any abans ja que a gener de 2002 hi havia 43.329 persones registrades.

Serveis i recursos educatius per als professors a la XTEC:

Internet a l’aula: continguts curriculars de diverses àrees d’ESO, Batx. i FP El racó del Clic: descàrrega de paquets didàctics  Materials de formació dels professors Formularis d’alta d’usuari de la XTEC i sol·licitud de pàgines personals · Inscripcions a formació, concursos, seminaris, etc. Accés a webs de centres, pàgines personals, revistes escolars, etc.  Serveis d’agenda, normativa, atenció a l’usuari, etc.  Anuncis de premis, concursos, notícies, etc.

Serveis i recursos educatius per al alumnes i pares a edu365.com:

Internet a l’aula: continguts curriculars de diverses àrees d’ESO, Batx. i FP · Mini Unitats Didàctiques  Formularis d’alta d’usuari d’edu365 i bústies de correu.  El racó de lectura: recomanacions i descàrrega d’activitats.  Informació sobre el sistema educatiu, estudis, organigrama, centres escolars, etc. Consultoria curriculars i orientació acadèmica · Anuncis de premis, concursos, etc. Programes de ràdio, notícies, webclips, temps Diccionaris, traductors, enciclopèdies, mapes Correu, carpetes en línia, creació pàgines web

 Formació i suport al professorat

Les actuacions de formació i suport del professorat en tecnologies de la informació han suposat el curs 2001/2002 la realització de més de 1.500 activitats, amb una assistència superior als 23.000 professors, un 77% més que el curs anterior.

 Matriculats i graduats a Cicles Formatius de Formació Professional

El curs 2001-2002 hi havia gairebé 17.000 alumnes matriculats a cicles formatius TIC, un 10,4% més que el curs anterior. Aquests cicles representen un 27,2% del total de cicles i han anat augmentant de forma significativa durant els darrers anys. (Gràfic 2)

D’altra banda, el nombre de graduats totals el curs 2000-2001 va ser de 19.692. D’aquests, 3.800 s’han graduat en cicles TIC, cosa que representa un 19,3% del total. Igual que passava amb el nombre de matriculats, els graduats també han augmentat de forma notable els darrers anys. Entre el curs 99-00 i el 00-01 hi ha hagut un increment del 28,4%, per sobre del 23,6% que han augmentat la totalitat de cicles. Dos terceres parts dels graduats (66,6%) han fet cicles de grau superior i la resta, cicles de grau mig. (Gràfic 3)

Per a més informació:

Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació

Tel.: 93 363 83 60

Correu electrònic: eroure@gencat.net; lgallo@gencat.net http://dursi.gencat.net/ca/si/observatori/estadistiques.htm

1  

Fitxers adjunts

Gràfics - Estadístiques Ensenyament

Gràfics - Estadístiques Ensenyament
DOC | 53