El conseller del DURSI, Carles Solà, ha manifestat la seva voluntat d’aconseguir que el català es consolidi com “la llengua d’expressió de la cultura universitària i de la ciència” al nostre país. Solà ha fet aquestes declaracions avui durant una jornada organitzada pel DURSI per agrair la tasca dels estudiants universitaris que participen en programes de voluntariat lingüístic. El conseller ha destacat la necessitat d’una participació activa de la societat per fomentar l’ús del català i s’ha felicitat, en aquest sentit, per la contribució desinteressada al llarg dels darrers anys de milers d’estudiants a favor de la normalització de la llengua en l’àmbit universitari.

La tasca dels voluntaris lingüístics es concreta en el suport a l’alumnat no catalanoparlant que fa estades a les nostres universitats amb la finalitat de facilitar-los la integració i fer-los conèixer l’entorn cultural i lingüístic de Catalunya. Alhora, per als universitaris catalans suposa l’oportunitat de practicar altres llengües en un ambient distès i cordial. Les dades corresponents a aquest curs reflecteixen la vitalitat d’aquest moviment. Així, 1.381 estudiants de les universitats públiques han participat enguany en programes d’intercanvi lingüístic. Per universitats, les dades són les següents: 616 corresponen a la UB, 400 a la UPF, 200 a la UAB, 75 a la UdG, 40 a la URV i 50 a la UdL.

El voluntariat lingüístic és una iniciativa que va començar a funcionar l’any 1995 a la Universitat Autònoma de Barcelona. El repte del futur espai europeu d’ensenyament superior dibuixa un nou escenari en el qual la col·laboració dels estudiants serà fonamental per fomentar el coneixement i l’ús del català a la universitat. Els professors Enric Marín, de la UAB, i Tilbert Stegmann, de la Universitat de Frankfurt, així com la responsable del programa d’autoaprenentatge del català Interc@t, Berta Gaya, han intervingut en la jornada.

1  

Imatges

Solà adreçant-se als estudiants

Solà adreçant-se als estudiants 291