Aquest migdia s’ha signat un conveni de col·laboració entre el DURSI, la Fundació Catalana per a la Recerca (FCR), les universitats públiques, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER), l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), l’Agència Catalana de Certificació (CATCert) i el Centre de Supercomputació de Catalunya (CESCA), amb l’objectiu que les universitats i centres de recerca incorporin la signatura digital per incrementar la seguretat de les seves comunicacions telemàtiques.
Claudi Alsina, director general d’Universitats, considera que la posada en funcionament d’aquest conveni suposa "un pas endavant decisiu en el procés de digitalització de l’àmbit universitari i investigador". Aquest procés, a més, compleix segons Alsina "amb totes les garanties de seguretat necessàries en la tramesa electrònica de documents administratius".
Amb aquest conveni, les universitats i els centres de recerca disposaran de certificats digitals tant per al seu personal com per al seu maquinari, emesos per una entitat depenent del CATCert, que tindran validesa tant en l’àmbit estatal com europeu.
La incorporació de la signatura digital permetrà a les universitats i als seus usuaris poder realitzar moltes gestions sense necessitat de desplaçar-se físicament, agilitant els tràmits burocràtics entre les institucions signatàries en un entorn segur que suposarà un important estalvi de temps i de diners. Amb l’aplicació del conveni es podrà dur a terme, per exemple, la tramitació digital de certificats o expedients acadèmics entre universitats, les sol·licituds internes de permisos del personal d’administració i serveis, o la tramesa de la documentació necessària per poder accedir a una beca per part de l’interessat.
En una primera fase i de manera immediata es distribuiran un total de 1.050 certificats o carnets digitals, entre els equips directius i gestors de les universitats i els centres de recerca. En una segona fase, està previst ampliar la distribució de signatures al conjunt de la comunitat universitària i a tot el personal dels centres d’investigació.
Ara bé, els alumnes, el PAS i el personal de les universitats i centres de recerca sí que podran operar ja des d’un bon inici en el portal de l’AOC, el CAT365, que reconeixerà la seva identificació per part d’aquestes entitats i els atorgarà un codi. Això farà que a partir d’ara totes les convocatòries del DURSI i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) estiguin obertes a la via digital, en un intent de facilitar els tràmits als qui s’hi vulguin presentar.
Han signat el conveni el director general d’Universitats, Claudi Alsina, en representació del DURSI; els vicerectors de les universitats; el vicepresident de l’ACER, Josep Tarragó; el president de l’AOC, Jordi Alvinyà; la presidenta de CATCert, M. Àngels Barbarà; i el president de la Comissió Permanent del CESCA, Antoni Oliva.