1. El Departament d’Economia i Finances ha ingressat avui els 428 milions d’euros, de l’import corresponent a la venda del 80% de les accions de la societat, que es destinaran a polítiques públiques
  2. A aquesta quantitat se li sumaran prop de 400 milions d’euros més durant el període de vigència del contracte, gràcies als dividends que generi l’empresa, a més d’un cànon concessional i un pagament addicional corresponent al 2% de l’Ebitda generat per la companyia


Idiada
Idiada
{"name":"2024/09/09/11/47/c3d9a4c1-7fa9-4727-b454-cfb55189de46.jpg","author":"Departament d'Economia i Finances","type":"0","location":"0","weight":437615}

El procediment per adjudicar el nou contracte de gestió de l’Institut d’Investigació Aplicada de l’Automòbil (IDIADA) ha arribat avui al seu punt i final. Tal com estava previst en el calendari, el Govern de la Generalitat i el grup empresarial Applus han formalitzat el nou contracte amb un període de vigència de 25 anys. El dia 8 de setembre finalitzava el compromís amb l’anterior adjudicatari. La formalització del contracte permetrà explotar amb criteris de rendibilitat econòmica, d’inversió, formativa i social els béns immobles propietat de l’Administració de la Generalitat de Catalunya sobre els quals se situa l’Idiada.

Com a resultat d’aquesta operació, el Departament d’Economia i Finances ja ha ingressat a la tresoreria de la Generalitat els 428 milions d’euros procedents de la venda del 80% de les accions d’Idiada. L’import, que pràcticament equival a l’1% dels pressupost de l’administració catalana, es destinarà a satisfer l’interès general. Aquest és el preu d’oferta que va presentar la companyia, gairebé el doble de l’import mínim de licitació fixat en les bases del concurs (238 milions d’euros), i que li permetrà gestionar el complex ubicat en els termes municipals d’Albinyana, Banyeres del Penedès, la Bisbal del Penedès i Santa Oliva (el Baix Penedès).

A més, d’acord amb el text de la resolució d’adjudicació que es va publicar al DOGC el passat 23 de juliol, a banda d’aquest import abonat en concepte de compra de les accions, IDIADA també aportarà a la Generalitat de Catalunya: un 20% dels dividends que generi l’empresa (ja que la Generalitat conserva un 20% de l’accionariat d’Idiada); un cànon concessional de 4 milions d’euros anuals; i un pagament addicional corresponent al 2% de l’Ebitda generat anualment per la companyia. La suma de tots aquests conceptes, junt amb l’oferta presentada per Applus, implica que la Generalitat ingressarà més de 800 milions d’euros al llarg de la vida d’aquest contracte.

Idiada també realitzarà una inversió anual obligatòria en el seu negoci del 9% dels ingressos totals de la societat reportats de l’exercici social anterior. Segons els càlculs del Departament d’Economia i Finances, això es podria traduir en uns 45,2 milions d’euros anuals, que suposarien més de 1.100 milions d’euros en els 25 anys de vigència del contracte, el que suposarà garantir que l’empresa mantingui la seva competitivat en el sector.

L’oferta presentada per Applus també comporta altres compromisos en àmbits com ara: l’aprovisionament de matèries primeres en proveïdors amb establiment manufacturer operatiu a Catalunya; inversions a realitzar fora de Catalunya; l’aportació gratuïta a Idiada de la participació en una societat americana valorada en 18 milions d’euros i dedicada al seu mateix sector; el desenvolupament de l'ecosistema científic, tecnològic i formatiu català (per exemple amb la proposta de programes de col·laboració d’Idiada amb els centres d’FP de la vegueria del Penedès o amb els agents de recerca a Catalunya); o el compromís amb la paritat entre homes i dones en els òrgans de direcció i decisió de la companyia, entre d’altres.

Finalment, aquesta formalització comporta que la Generalitat de Catalunya esdevingui titular de tots els béns immobles situats sobre les finques del Complex d’IDIADA, dels quals ja n’era la propietària.

Idiada, una infraestructura de país

IDIADA és una societat dedicada a la prestació de serveis d’assaig, recerca, desenvolupament, control de qualitat i certificació en el sector de l’automòbil. A dia d’avui, és una empresa amb activitat i reconeixement a nivell mundial en un mercat altament especialitzat i d’alt valor afegit, i en constant evolució. Al mateix temps, el complex d'IDIADA, situat a l’Albornar en un conjunt d’immobles propietat de la Generalitat, és un actiu considerat infraestructura de país i essencial per al futur del sector de l'automoció, que té un impacte important i significatiu per a l'economia i l’ocupació de la comarca del Baix Penedès i, per extensió, a Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 75242