Les mútues podran intercanviar productes, compartir serveis en la gestió d’inversions, estandaritzar l’emissió de deute i aconseguir finançament avantatjós
El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, i la presidenta de la Federació de Mutualitats de Catalunya, Montserrat Pinyol, signaran aquesta tarda un acord per posar en marxa abans del proper 15 d’octubre una societat de serveis comuns per a les mútues catalanes. Es tracta d’una iniciativa que s’impulsa conjuntament amb la Federació de Mutualitats i el Departament d’Economia i Finances, i que pretén posar els mecanismes adients perquè el sector comparteixi serveis i productes i, a més, estandarditzi algunes formes d’actuació que facilitin a les entitats l’emissió de deute subordinat així com l’accés línies de finançament avantatjós. “El projecte preveu crear una societat per augmentar l’eficiència i la rendibilitat en la gestió de les mútues i, sobretot, per ampliar i millorar els serveis que s’ofereixen als mutualistes”, ha explicat Homs.
La societat anònima de serveis comuns que es constituirà fruit del protocol signat avui, tindrà com a accionistes inicials l’entitat pública que decideixi el Departament d’Economia per una banda, i la Federació de Mutualitats de Catalunya per l’altra. No obstant això, l’instrument que impulsa el Govern és, en paraules del conseller Homs,“molt obert i flexible”. Així, la intenció és que la participació de l’Administració es vagi diluint en la mesura que altres mútues, com les d’assegurances o les d’accidents de treball, comencin a participar en la societat. “El projecte l’impulsem des del Govern, però és del sector, i les mútues se l’han de fer seu i utilitzar-lo per expandir els seus mercats i millorar l’atenció als clients”, ha assenyalat Homs. A més, també es convida a les entitats financeres catalanes a integrar-se com a accionistes en el projecte.
La nova societat es planteja, en la fase inicial, oferir quatre tipus de serveis a les mútues que s’hi adhereixin tot i que en un futur, i depenent de les necessitats de les mutualitats, la col·laboració entres les entitats es pot orientar cap a molts d’altres àmbits.
Així, en primer lloc, es preveu crear un acord marc que permeti a les mútues intercanviar entre elles els seus productes. Les entitats es podran adherir voluntàriament a aquest servei i, així, els clients de cada una podran contractar els serveis d’altres mútues sense haver-se de donar d’alta a més d’una a la vegada. D’aquesta manera es pretén potenciar l’oferta i vetllar alhora per la fidelització de cada mutualista a la seva entitat.
En segon lloc, es volen crear mecanismes per fomentar la gestió comuna de les inversions perquè les mútues catalanes puguin administrar les seves provisions de forma més eficaç. En aquest àmbit, la gestió comuna permet augmentar el volum de recursos invertits i a la vegada professionalitzar-ne la gestió. Aquest servei beneficiarà, sobretot, les mutualitats més petites, ja que podran gaudir d’un tractament específic i de qualitat dels seus recursos, fet que no els seria possible sense pertànyer a la societat de serveis comuns. Es preveu que les provisions s’inverteixin en emissió de deute públic, rendes fixes i variables, fons d’inversió i capital risc, entre d’altres.
En tercer lloc, el projecte també preveu redactar un protocol explicatiu del procés que han de seguir les mutualitats si volen fer emissions de deute públic subordinat. Ara mateix, moltes de les entitats del sector no aposten per aquesta opció ja que es tracta d’un procés complicat que no gaudeix de cap regulació específica. La societat de serveis comuns s’encarregarà d’assessorar les mutualitats en aquest tràmit d’emissió de deute subordinat, de tal manera que les entitats només hauran de decidir, amb el vot favorable dels mutualistes, si volen tirar-lo endavant.
Finalment, la societat de serveis comuns també facilitarà a les mútues l’accés a línies de finançament específiques. D’aquesta manera, el Govern fa costat al sector mutual i el recolza perquè comercialitzi nous productes i, a més, faci noves inversions que el facin créixer en nombre de socis en la qualitat i diversitat dels serveis prestats. Les línies de finançament avantatjós també poden ajudar les mútues a plantejar-se adquisicions o fusions amb altres entitats, fet que reduiria l’elevat grau d’atomització que ara es dóna al mercat.