query_builder 8 octubre 2004 14:00
event_note Nota de premsa
La STSI ha presentat aquest divendres el pla pl.ct de promoció del programari lliure (PL) a Catalunya que passa per la coordinació amb els sectors implicats en el desenvolupament de programari lliure, l’impuls d’experiències pilot d’implantació del PL tant amb altres administracions com dins la pròpia Generalitat, i les accions de promoció. Pel que fa a la cooperació amb els sectors vinculats al PL també s’ha presentat LaFarga.org (www.lafarga.org), una web que combina la reflexió, el debat i la coordinació d’accions en un espai en línia i la celebració de jornades. La iniciativa a l’hora de promoure tant les participacions en línia com les trobades presencials anirà a càrrec de qui vulgui impulsar les propostes concretes.
La jornada s’ha celebrat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb l’assistència d’unes 150 persones del sector del programari lliure i la intervenció d’una dotzena d’experts vinculats a l’empresa, l’informàtica, el món universitari i l’administració. La trobada ha servit per a debatre sobre els avantatges i inconvenients del PL, les seves aplicacions, el paper de les multinacionals així com els problemes que planteja la migració de programari propietari a programari lliure a les administracions o quina utilitat pot tenir per al sistema educatitu. Les intervencions han permès recollir fins a una trentena de propostes i línies de treball.
El conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Carles Solà, ha manifestat durant la cloenda de la jornada, "el compromís de la Generalitat de participar a la Xarxa Internacional d’Administracions Públiques pel Programari Lliure, que es va començar a gestar, la primavera passada, arran de la Declaració de Barcelona".
Per la seva banda, el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha encoratjat als programadors a "participar activament en els projectes que es facin a través la plataforma de desenvolupament de PL que ha posat en marxa la Generalitat a través de La Farga.org".
En relació als plans pilot a l’Administració se’n portaran a terme amb la Universitat de Lleida i amb el món local amb el suport de Localret. Un dels primers ajuntaments que s’hi acolliran és el de Sant Bartomeu del Grau (Osona). Dins la pròpia Generalitat, el Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) ha anunciat que impulsarà un projecte pilot de migració a la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI). Aquest projecte pilot estarà coordinat pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).
La STSI ha anunciat altres accions amb el Departament d’Educació que contemplaran, entre d’altres, un treball per a analitzar tot el programari educatiu existent i les seves alternatives en PL. amb el suport de la UPC.
Finalment, les accions de promoció del programari es duran a terme a través de l’edició de CDs de lliure distribució, l’alliberament de programari del patrimoni de la Generalitat i del Campus Virtual de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per a projectes d’interès social, així com la traducció dels materials de PL del màster de la UOC i dotar des de la Generalitat una estructura amb els recursos necessaris per al suport a projectes de desenvolupament de PL tant interns com externs. En aquesta línia s’emmarca la pròpia Farga.org.
L’acció de govern respecte del programari lliure es basa en els punts recollits en el l’Acord per a un govern catalanista i d’esquerres a la Generalitat de Catalunya. Entre aquests compromisos hi ha el de "fer accessibles tots els llocs web finançats amb fons públics, utilitzar estàndards oberts que garanteixin el dret a triar programari als usuaris, fomentar la producció de programari lliure i la corresponent documentació d’ús en català i, finalment, utilitzar per part de la Generalitat, organismes autònoms públics, empreses públiques i les de capital mixt sota control majoritari del Govern, preferentment en els seus sistemes i equipaments informàtics de programari lliure en català".