El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha inaugurat avui les obres de restauració de l’església de la Nativitat de Durro, coincidint amb la celebració del segon aniversari de la declaració del conjunt romànic de la Vall de Boí (Alta Ribagorça) com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. Ha acompanyat el conseller el coordinador dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Francesc Vidal. També hi ha estat present l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada.
Durant l’acte inaugural el conseller ha destacat “l’important esforç” de restauració del monument, que “permet la recuperació de la memòria i dels valors artístics i representa una oportunitat clara per al futur i el progrés de la Vall de Boí i de tot el país”.
La restauració realitzada al temple s’ha adreçat a la conservació, la recuperació i la restauració de tots els elements de l’edifici. A l’exterior del temple s’han restaurat els murs i s’han recuperat les finestres tapiades. A la façana principal s’ha remarcat la part que correspon a la finestra original romànica. Sobre la sagristia, s’ha recuperat la finestra d’ull de bou. A l’interior, i també a la sagristia, s’ha restaurat l’antic absis romànic. A les capelles laterals de la façana nord s’han impermeabilitzat les teulades, que patien humitats, i s’ha eliminat el tapiat que les separava. La intervenció també ha inclòs l’aixecament de l’arrebossat que cobria la nau i les capelles laterals de la banda nord deixant a la vista la paret de pedra originària. També s’ha renovat l’arrebossat a la capella barroca sud, amb un nou tancament del mur oest, que li retorna la il·luminació primitiva, a través de la claraboia superior, també reconstruïda.
Els treballs han finalitzat amb una nova instal·lació elèctrica, il·luminació i renovació dels altars a les diferents capelles i dels bancs de la nau de l’església. Pel que fa a la restauració dels béns mobles, s’han intervingut els retaules, el mobiliari històric i les pintures murals barroques del presbiteri.
Descripció del monument
El temple parroquial aplega aportacions tant romàniques com també gòtiques i barroques. Originàriament era d’una sola nau allargassada acabada amb un absis semicircular. A l’exterior destaca el campanar de torre construït amb planta quadrada, cinc nivells d’alçada i finestres geminades a les dues plantes inferiors. Com a elements afegits a l’edifici romànic original, cal destacar les dues capelles laterals afegides al costat nord i una de barroca afegida al costat sud. Pel que fa als béns mobles, el temple compta amb cinc retaules barrocs, els bancs renaixentistes conservats al cor, i la recent troballa de diversos fragments d’una figura en fusta
El cost de les obres de restauració, que ha anat a càrrec del Departament de Cultura, ha estat de 572.298,85 euros (95.222.516 pessetes). El Departament també aporta uns altres 15.025,30 euros (2.500.000 pessetes) per mitjà del conveni per al manteniment de les esglésies de la Vall de Boí, que han estat destinats a l’arranjament de l’entorn del temple. A més, l’any 2003 és prevista una aportació de 18.000 eruos (tres milions de pessetes) per a actuacions de museografia de l’església.
Barcelona, 30 de novembre de 2002