· Una setantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat segueixen en l’incendi, però s’aniran retirant alguns vehicles en les pròximes hores.

· Els Bombers també han donat per controlat l’incendi forestal a Porrera aquest migdia.

Els Bombers de la Generalitat han aconseguit estabilitzar aquesta tarda l’incendi forestal dins del Parc Natural de la Serra de Montsant, a Cabacés. L'incendi ha afectat una superfície aproximada de 107,9 hectàrees, segons dades dels Agents Rurals. D’aquestes, 50 hectàrees corresponen a matolls, 50 més a arbrat i la resta a conreus i camps erms.

A hores d'ara, els efectius del cos continuen treballant per tancar els 300-400 metres restants del perímetre, especialment en el flanc esquerre, que ha cremat de manera irregular a la vessant que dóna a Cabacés. En les properes hores, es preveu una retirada progressiva de vehicles d’aigua i vehicles lleugers dels Bombers, deixant una quarantena d’aquests recursos per continuar la vigilància i treballar en punts calents.

Gràcies a la feina d'aquesta nit passada i les condicions meteorològiques, els efectius del Cos han pogut fixar el perímetre de l’incendi, que té una longitud d’uns 5.600 metres. Actualment, els Bombers estan resseguint-lo amb línies d'aigua i amb el suport d'eines manuals per garantir que no hi hagi represes. Durant el dia d’avui, no se n'ha produït cap de destacada, però al flanc dret sí que s’han donat petites represes en zones ja cremades, que han estat ràpidament controlades amb línies d’aigua i descàrregues dels mitjans aeris. Els avions de vigilància i atac ja han finalitzat les seves tasques fa unes hores, i ara només continuen treballant helicòpters bombarders.

A Porrera, l'incendi ha estat controlat avui al migdia, amb una afectació de gairebé 15 hectàrees de terreny forestal. Al lloc hi continuen treballant 10 dotacions terrestres per revisar el perímetre i sufocar punts calents.

Pel que fa a la xarxa viària, la carretera T-702 dona pas alternatiu, tot i que es recomana prudència a la zona, ja que encara hi ha vehicles d'emergència treballant.

Per part de Protecció Civil de la Generalitat ja s’ha desactivat la fase d’Alerta del Pla especial d'emergències per Incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) un cop que està controlat l’incendi de Porrera i estabilitzat l’incendi de Cabacés, tots dos al Priorat. Amb el Pla INFOCAT desactivat, l’Operativa Territorial de Protecció Civil es retira de la zona dels incendis i, també, es desactiva l’equip logístic de la Creu Roja que s’ha encarregat de l’avituallament del Centre de Comandament Avançat (CCA) mentre aquest ha estat desplegat.

En l’operatiu han pres part també els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, efectius de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i personal del Departament d’Acció Climàtica. A més, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat diverses ambulàncies, a part dels habituals equips conjunts amb els Bombers, per donar suport mèdic.

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de la xarxa social X dels Bombers de la Generalitat @bomberscat, al web incendisforestals.gencat.cat i amb el visor d’actuacions dels Bombers.

Cerdanyola del Vallès, 13 de setembre de 2024

20.30 hores