El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) acull des d’avui i fins al pròxim 23 de març una exposició de 44 fotografies sobre una missió arqueològica a Mari (Síria) realitzada entre els anys 1933 i 1954. La mostra, titulada Pioners de l’Arqueologia. Imatges d’una missió al Pròxim Orient: Mari (Síria) 1933-1954, serà inaugurada avui, a les set del vespre, pel director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer.

En l’acte inaugural acompanyarà el director general, el director del MAC, Miquel Molist. També hi assistiran Mohsen Bilal, ambaixador de Síria a Espanya; Jean Claude Margueron, director de les excavacions de Mari, i Juan-Luis Montero, professor de la Universitat de La Corunya i comissari de la mostra. En el marc de la inauguració, Jean Claude Margueron pronunciarà la conferència: Mari: Les fouilles d’hier et d’aujourd’hui.

L’exposició presenta l’excepcional arxiu fotogràfic d’una aventura d’arqueologia oriental. Les 44 fotografies seleccionades, daten dels períodes 1933-1938 i 1951-1954 i il·lustren diversos aspectes de la vida quotidiana d’una missió arqueològica a la vall del riu Eufrates.

Pioners de l’Arqueologia. Imatges d’una missió al Pròxim Orient: Mari (Síria) 1933-1954 s’inscriu en una línia expositiva de petit format amb la qual el MAC vol mostrar facetes diverses dels primers passos de l’arqueologia, tot apropant al públic uns testimonis gràfics que han esdevingut documents històrics. En aquest marc, el Museu exposa també una col·lecció de peces del Pròxim Orient procedents dels seus fons.

La mostra ha estat organitzada conjuntament pel MAC, la Mission Archeologique de Mari, ERIDU i la Asociación de Amigos Centro de Estudios del Próximo Oriente.

Antecedents

Fins al març de l’any 1843, en què el cònsol francès Paul-Émile Botta va fer sortir a la llum les primeres escultures del palau del rei assiri Sargon II, prop de Mosul, l’Antic Testament i els autors grecoromans eren l’única font d’informació sobre la història antiga del Pròxim Orient.

Quatre anys més tard, el Museu del Louvre inaugurava les primeres sales d’Europa consagrades a les antigues civilitzacions mesopotàmiques, amb les troballes que Botta havia fet al nord de l’Iraq actual. Aquests descobriments van permetre mostrar per primera vegada obres d’art d’una civilització com l’assíria, anomenada als textos bíblics.

En aquest procés de recuperació de les ruïnes de les cultures que formaven la història del país del Tigris i l’Eufrates, la fotografia va tenir un paper destacat com a mitjà per immortalitzar els moments clau d’aquesta aventura de l’arqueologia oriental. Però no va ser fins a principis del segle XX que la fotografia es va utilitzar de manera generalitzada a les excavacions arqueològiques del Pròxim Orient.

Barcelona, 13 de desembre de 2002

P.S: L’horari d’obertura del MAC és de dimarts a dissabtes de 9:30 a 19:00 h i diumenges i festius de 10:00 a 14:30 h. Els dilluns és tancat.

1  

Imatges

L'equip de la tercera campanya al voltant de la Deessa del Gerro Sorgent

L'equip de la tercera campanya al voltant de la Deessa del Gerro Sorgent 494