El conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, ha inaugurat aquesta tarda la nova seu del Centre de Restauració de Béns Mobles de Sant Cugat del Vallès, del Departament de Cultura, que ha estat dotada dels serveis i tècniques més avançats. A l’acte d’inauguració hi ha assistit també l’alcalde la població, Lluís Recoder; el secretari general del Departament de Cultura, Pau Villòria; el director general de Patrimoni Cultural, Marc Mayer, i el director del centre, Josep Maria Xarrié.

 El nou Centre, que ha tingut un cost total de 4.986.522 euros (829.687.449 pessetes) aportats pel Departament de Cultura, substitueix el que estava ubicat al Monestir de Sant Cugat. Està situat en un solar de Valldoreix cedit per l’Ajuntament de Sant Cugat i compta amb una superfície construïda de 4.000 metres quadrats. Les obres han estat dirigides pels arquitectes Rob Dubois i Jordi Hidalgo.

Entre els nous equipaments, la nova seu inclou un laboratori fisicoquímic que analitza i realitza els estudis previs de les tècniques que s’apliquen sobre les peces en procés de restauració. També s’ha habilitat un centre de documentació que recull la informació gràfica i documental de les peces restaurades així com un plató fotogràfic per documentar els treballs realitzats i una àmplia sala d’actes amb capacitat per a 60 persones. També disposa d’un gran espai destinat a magatzem.

Les diferents disciplines de què s’ocupa el Centre de Restauració de Béns Mobles són: pintura (sobre tela, sobre fusta, mural, escultura policromada), arqueologia (materials de vidre, pedra, ceràmica i metall) i altres com la restauració de materials d’arxiu, de cuir, i de materials tèxtils i etnològics. El nou edifici, que compta amb tres grans tallers, també acull els magatzems del Servei d’Arqueologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural.

El Centre de Restauració de Béns Culturals és el nucli director de criteris i mètodes i el lloc de suport tècnic i científic de tota la restauració de béns mobles que es fa a Catalunya. L’any 2002, el Centre va realitzar 1.256 actuacions, una xifra considerablement superior a la dels anteriors exercicis: 505 (2001), 794 (2000) i 311 (1999). 

Barcelona, 19 de maig de 2003

1  

Imatges

Maqueta

Maqueta 345