1. L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és la transformació del cooperativisme agroalimentari català i el foment de la competitivitat i la sostenibilitat ambiental, social, i econòmica

El Govern ha aprovat avui destinar 19,5 milions d’euros als ajuts plurianuals per al foment de l’impuls cooperatiu IMPULS.COOP, per uns imports màxims de 8.750.000 per a l’anualitat 2025, la mateixa quantitat per a 2026, i 2 milions d’euros per al 2027.

Aquests ajuts tenen com a objectius principals:

  1. Transformar el cooperativisme agrari i agroalimentari català.
  2. Fomentar-ne la competitivitat.
  3. Impulsar la sostenibilitat ambiental, social, i econòmica del teixit cooperatiu d’aquest sector a Catalunya.

IMPULS.COOP esdevindrà un instrument d’especial rellevància per al sector com a eina de relleu generacional a les cooperatives. També contribuirà a millorar-ne el dimensionament i l’estructuració fomentant la intercooperació entre les diverses entitats que decideixen consolidar processos d’integració de cooperatives agràries i agroalimentàries mitjançant la fusió, per nova constitució o per absorció, d’una o més cooperatives, la creació de noves empreses, i altres formes de cooperació i de col·laboració.

A més d’incrementar la dimensió de les cooperatives, se subvencionarà l’assoliment de diferents reptes que el cooperativisme català ha d’entomar per a la seva transformació:

  1. La sostenibilitat ambiental.
  2. La transformació digital.
  3. La promoció de productes.
  4. L’impuls del teixit cooperatiu vinculat al relleu generacional.

El sector a Catalunya: unes 200 cooperatives que representen més de la meitat de la producció agrícola del país i una quarta part de la ramadera

Les cooperatives agràries i agroalimentàries tenen un paper molt important tant en la producció final agrària, ja que representen un 33% d’aquesta producció, com en l’estructuració i la vertebració territorial i econòmica del país per la seva distribució a tot el país.

També presenten un protagonisme destacat en un sector estratègic per al país, tant pel que fa a la seva economia en general com a la creació de llocs de treball i al necessari equilibri territorial, atès que hi ha unes 200 cooperatives agràries i agroalimentàries repartides en el territori, amb uns 29.000 socis, i representen més de la meitat de la producció agrícola del país i una quarta part de la ramadera.