Així mateix, ha reclamat que Brussel·les augmenti la capacitat de producció lletera de l’Estat espanyol
Catalunya tindrà representació directa en el Comitè de seguretat medico-veterinari estatal
El conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Grau, ha reclamat, avui, en el decurs de la Conferència Sectorial d’Agricultura que s’ha celebrat a Madrid, que es posin mesures a totes les comunitats autònomes per tal d’eliminar l’existència de producció de llet fora de quota. En aquest sentit, Grau ha denunciat que en algunes CCAA més productores de llet, les administracions no estan fent res per eliminar aquests tipus de pràctica, la qual cosa, perjudica enormement el sector productors de tot l’Estat espanyol. En aquest mateix sentit, el responsable del DARP ha demanat que Brussel·les augmenti la capacitat de producció lletera de tot l’Estat.
Pel què fa al tema de preus de la llet en origen, el responsable del DARP ha demanat a la indústria que faci una aposta important per ajudar el sector i que augmenti els preus que avui són molt baixos. Així mateix, ha denunciat que la INLAC, Interprofessional Làctica Espanyola, no funciona i que si no s’aposta per un model diferent el sector lleter en sortirà perjudicat.
Sistemes d’identificació electrònica de bestiar
D’altra banda, el responsable del DARP s’ha felicitat que després de moltes propostes fetes des de Catalunya, en la reunió s’hagi aprovat instaurar el sistema d’identificació electrònica del bestiar oví. Segons el conseller Grau, això suposarà avançar molt en el procés reclamat diverses vegades des de Catalunya, del control total del bestiar que es destina a l’alimentació. Grau ha assegurat que fins que la UE no es prengui en tota la seriositat que comporta la identificació del bestiar, no es podran donar les totals garanties de traçabilitat de les produccions.
Participació en el Comitè medico-sanitari estatal
El conseller Grau ha anunciat que en el decurs de la reunió s’ha aprovat que Catalunya tingui un representant directe en el Comitè Estatal de seguretat mèdico-veterinari. En aquest sentit, Grau ha assegurat que Catalunya vol prendre part de totes les decisions estatals d’aplicació en matèria de medicaments d’ús veterinari.
Aujeszky
Sobre sanitat animal, Grau ha recordat, també, que, com ha fet la Generalitat, totes les administracions haurien de prendre mesures per lluitar i eradicar la malaltia de l’Aujeszky que afecta al bestiar porcí. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que a partir de la setmana vinent, i gràcies al programa que s’ha aplicat a Catalunya, algunes zones ja podran ser declarades lliures d’Aujeszky, la qual cosa, garantirà als productors d’aquestes zones exportar arreu del món sense cap perill de tancament de fronteres. Grau ha assegurat que aquesta mesura serà molt positiva pels productors que han aplicat el pla d’eradicació i serà una manera de coaccionar els que no l’han aplicat tal com va proposar el Departament d’Agricultura.
Reforma de la PAC
Pel què fa la proposta de reforma de la PAC que la Comissió té intenció d’aprovar en les properes setmanes, Grau ha assegurat que la desconnexió dels ajuts suposarà canviar l’agricultura productivista cap a una agricultura rentista, la qual cosa no és positiu per a l’agricultura catalana. Així mateix, el responsable del DARP ha assegurat que pel què fa la modulació, els recursos s’haurien de destinar a les polítiques de desenvolupament rurals. Grau ha dit que si no és així es perjudicarà a la modernització de l’agricultura. Així mateix, el conseller ha dit que s’ha fet arribar el posicionament de Catalunya sobre la reforma de la PAC a Brussel·les i que s’han fet contactes també, mitjançant el grup de CiU al Parlament Europeu amb el Comissari Fischler per tal que les organitzacions agràries catalanes i les cooperatives puguin mantenir una trobada amb el comissari en el decurs d’aquesta setmana.
Barcelona, 2 de juny de 2003