nou distintiu per informar sobre la traçabilitat de la carn de vedella

query_builder   10 setembre 2003 18:53

event_note Nota de premsa

nou distintiu per informar sobre la traçabilitat de la carn de vedella

Avui, dia 10 de setembre, s’ha presentat en roda de premsa el nou distintiu que el Centre de Promoció de la Carn de Vedella (PROVEDELLA), amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat (DARP), i la col·laboració d’entitats com l’Organització de Consumidors de Catalunya, (OCUC), ha elaborat per tal de donar resposta a les necessitats i al compromís dels ramaders de boví catalans amb la qualitat i la seguretat alimentària com a garantia del consumidor final, tot garantint la traçabilitat d’aquest producte.

L’Acte ha estat presidit pel Secretari General del DARP, Germà Gordó, i ha comptat amb la participació del president de l’OCUC, Àngel Tarrés, el president de PROVEDELLA, Ricard Molins, la Notròloga, Magda Carlas, i el Director General d’Indústries i Qualitat Agroalimentària del DARP, Enric Segarra.

En el decurs de l’acte on també s’han presentat les dades de recuperació del consum d’aquesta carn després que els anys 2000 i 2001 tingués una forta davallada amb motiu de l’aparició de la malaltia de l’EEB, el secretari General del DARP ha agraït a les més de 7.000 famílies que treballen al capdavant de les explotacions de vaquí de Catalunya que hagin mantingut la seva activitat productiva al llarg dels anys que la desconfiança dels consumidors va produir una davallada de producció i de preus de la carn de vedella. Germà Gordó ha afegit que la iniciativa de Provedella és molt positiva i que demostra que de manera voluntària el sector ramader i productor català ha apostat per la qualitat i per la traçabilitat dels productes alimentaris. Així mateix, ha dit que la Generalitat de Catalunya ha impulsat de manera constant aquest tipus d’iniciativa ja que respon a les normes establertes pel propi Govern català.

El secretari general del DARP, ha assegurat que tant les diferents administracions com el sector han de garantir que tots els productes que arriben al consumidor compleixin amb les normes de qualitat i seguretat alimentària, la qual cos ha assegurat es fa de manera normalitzada, i ha afegit que aquest nou distintiu se suma als ja existents de Q de qualitat, Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques, perquè allò que mengen els ciutadans de Catalunya estigui ben certificat en benefici del consumidor final.

En aquest sentit, també s’ha expressat el president de l’Organització de Consumidors de Catalunya, , Àngel Tarrés, que ha assegurat que l’OCUC ha donat suport a aquesta iniciativa pel compromís que l’organització té amb els consumidors.

Per la seva part, el president de PROVEDELLA, Ricart Molins ha explicat que el distintiu neix de la voluntat del sector productor català de mantenir un compromís amb la ciutadania de Catalunya i oferir-los un producte de màxima qualitat. Molins ha explicat que els requisits bàsics per tal que la carn de vedella porti el distintiu són, per una banda que els bestiar

procedeixi d’una explotació catalana, que compleixi amb unes normes de benestar animal, i que siguin sacrificats abans dels 16 mesos d’edat. Molins ha explicat que gràcies a l’esforç del sector productor de Catalunya i a la col·laboració de la Generalitat avui podem dir que el ciutadà veu la carn de vedella una altra vegada com un producte de confiança.

Així mateix, la Nutròloga Magda Carlas, ha explicat que s’han iniciat uns informes i treballs de recerca sobre els aspectes dietètics de la carn de vedella i la seva adaptació a les noves cultures culinàries. Carlas ha assegurat que aquesta carn és un dels productes bàsics de la dieta catalana i que per tant també s’ha d’informar al consumidor sobre les característiques d’aquesta carn i la manera adequada que s’ha de consumir.

A Catalunya hi ha 7.784 explotacions de bestiar boví, de les quals 5.531 produeixen boví de carn amb destinació a la indústria de la carn i al consumidor. El nombre de caps de bestiar per aquesta última finalitat és de 546.020 caps, el 80% del total del bestiar boví que hi ha a les diverses comarques de Catalunya (692.300 caps).

Barcelona, 10 de setembre de 2003

1  

Fitxers adjunts

Dades sobre el consum de la carn de vedella a les llars de Catalunya

Dades sobre el consum de la carn de vedella a les llars de Catalunya
DOC | 30