1. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació dona el tret de sortida a la campanya amb el primer Gastrorecup que s’ha celebrat al restaurant Normal dels germans Roca.
  2. La campanya comptarà un any més amb la Marató #Joespigolo que tindrà lloc de manera simultània a tot Catalunya i el Gran Dinar d’Aprofitament que es farà a Girona
  3. Els Gastrorecups passen de 18 a 50 restaurants participants de tot Catalunya, que oferiran menús elaborats a partir d’aliments recuperats

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa un any més la campanya de sensibilització "Aprofitem els aliments" amb la participació de més de 50 restaurants. La campanya, que pretén conscienciar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i donar valor als aliments a través d’accions i activitats participatives, s’ha iniciat amb el primer Gastrorecup que ha tingut lloc al restaurant Normal dels germans Roca a Girona. La campanya, que finalitzarà el 5 d’octubre, comptarà amb accions a tot Catalunya com la tradicional Marató d’Espigolades o el Gran Dinar d’Aprofitament.

DARPA{"name":"2024/09/19/14/43/caee27d6-c4ad-4a90-974b-1987337eaf28.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":464888}

El Gastrorecup, que l’any passat va comptar amb 18 establiments adherits, oferirà enguany més de 50 restaurants catalans que elaboraran menús específics a partir només d’aliments recuperats. És a dir, es faran a partir de productes que estan en perfectes condicions per al consum humà però que s’han descartat al llarg de la cadena alimentària. Els Gastrorecups es faran amb la col·laboració i participació d’empreses agroalimentàries, que seran els principals proveïdors d’aquests àpats d’aprofitament, conjuntament amb els proveïdors locals dels diferents restaurants del territori.

Tots els Gastrorecup es poden reservar des del 13 de setembre a través de la pàgina oficial www.gastrorecup.cat. Els establiments participants són: Restaurant Semproniana (Barcelona), Escola d’Hostaleria CETT (Barcelona), El Mescladís (Barcelona), Casa Amàlia (Barcelona), Aflamas (Barcelona), Can Culleres (Barcelona), Ca la Nuri (Barcelona), Restaurant Social D’ins (Barcelona), Cal Sagristà (Sant Vicenç dels Horts), Bar Restaurant Mi Casa (Sant Vicenç dels Horts), Bar Verat (Santa Coloma de Gramenet), Cau de l’Ateneu(Manresa), Laida (Manresa), L’Obradora (Manresa), Bacasis (Manresa), Patoi (Manresa), Ígnia (Manresa), Can Perico (Santa Perpètua de Mogoda), Somiatruites (Igualada), Menja B (Igualada), Nou Urbisol (Castellolí), Mas Monells (Sant Bartomeu del Grau), Via Restaurant (Vic), Montsweet (l’Esquirol), Snack d’Pas (l’Esquirol), La Coope (l’Esquirol), Hostal Estrella (Rupit), Can Puntí (Cantonigròs), Hostal Cabreres (Cantonigròs), Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona), Ca l’Ignasi (Cantonigròs), El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès), El Gat Blau (Vilafranca del Penedès), El Dinou (Vilanova i la Geltrú), Stirling (Vilanova i la Geltrú), Mas de la Sala (Manresa), Restaurant Albert Guzmán (La Ràpita), Els Ullars (Amposta), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), L’Antic Molí (Ulldecona), Normal (Girona), Cal Ganso (Llorà), Restaurant Dit i Fet (Girona), Hostal dels Ossos (Olot), Can Roca d’Esponellà (Esponellà), Casamar Restaurant (Llafranc), Escola d’Hostaleria de Girona (Girona), Escola d’Hostaleria de Figueres (Figueres), Restaurant El Ventador (Barruera), Ca l’Amador (Josa del Cadí), La Boscana (Bellvís), Braseria Alzina (Sant Guim de Freixenet), La Cava (Tàrrega), Hotel Pessets (Sort) i Escola d’Hostaleria del Pallars (Sort).

DARPA{"name":"2024/09/19/14/43/45db8364-6a64-4ad0-8538-43a55e3e4e56.jpg","author":"DARPA","type":"0","location":"0","weight":243159}


4a Marató #JoEspigolo per l’aprofitament alimentari

A més dels àpats, la campanya inclou altres activitats destacades com la 4a Marató d’Espigolades (29 de setembre) que es realitzarà simultàniament al Baix Camp, l’Espai Agrari Baixa Tordera, el Baix Llobregat i les Terres de Lleida. Es tracta d’una acció, coordinada per la Fundació Espigoladors, que té com a objectiu recuperar fruita i verdura directament del camp per evitar que es perdin o malbaratin i donant-los una segona oportunitat en centres de distribució gratuïta d’aliments.

Gran dinar d’aprofitament a Girona

El dissabte 5 d’octubre, tindrà lloc a Girona el Gran Dinar d’Aprofitament a la plaça de Calvet i Rubalcaba, organitzat conjuntament amb el Banc dels Aliments de Girona i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni. Serà una jornada festiva i familiar on, a part de gaudir d’un bon dinar, es podran seguir showcookings d’aprofitament, tallers i activitats per a tota la família.

Més activitats divulgatives

Com a novetat, enguany la campanya també agrupa activitats d’altres organitzacions que tenen com a objectiu sensibilitzar la ciutadania i unir forces per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris. Aquestes activitats són l’exposició 35 anys aprofitant els aliments de manera solidària de la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya i, en el marc de la Fira Terra i Gust de les Festes de la Mercè, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible, organitza un espectacle d’Improshow sobre malbaratament alimentari i un Espai Ràdio.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació treballa des de l’any 2018 en la diagnosi de l’impacte ambiental de les pèrdues i el malbaratament alimentaris en la producció i distribució de diversos sectors. D’aquest treball es desprèn que Catalunya malbarata actualment unes 280.000 tones a l’any de fruita, verdura, peix i carn de porc abans de posar-les a la venda. I una mica més de 28.000 litres de llet a l’any. Unes pèrdues que tenen diverses causes relacionades amb els requeriments estètics, la cadena d’intermediaris o factors o situacions climàtiques externes com la sequera o les gelades, entre d’altres. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, es malbarata l’equivalent al 7% dels aliments adquirits, cosa que representa uns 35 kg per persona i any.

La campanya Aprofitem els aliments s’emmarca dins del Pla estratègic d’alimentació de Catalunya, que cerca avançar cap a un sistema agroalimentari més sostenible i basat en l’economia circular i recuperar el valor dels aliments.

5  

Imatges

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia, la xef, Ada Parellada, i el sommelier, Josep Roca, durant la presentació de la campanya.

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia, la xef, Ada Parellada, i el sommelier, Josep Roca, durant la presentació de la campanya. 523719

Primer Gastrorecup celebrat al restaurant Normal a Girona

Primer Gastrorecup celebrat al restaurant Normal a Girona 376587

Detall de la cuina del restaurant Normal

Detall de la cuina del restaurant Normal 424859

Un dels plats oferts durant el Gastrorecup al Normal

Un dels plats oferts durant el Gastrorecup al Normal 209001

Un dels plats oferts durant el Gastrorecup al Normal

Un dels plats oferts durant el Gastrorecup al Normal 243159