El català és la llengua habitual del 50,1% de la població [Actualitzada]

En les relacions familiars i personals tendeix a predominar el català respecte al castellà

query_builder   21 abril 2004 12:49

event_note Nota de premsa

El català és la llengua habitual del 50,1% de la població [Actualitzada]

En les relacions familiars i personals tendeix a predominar el català respecte al castellà

Més de la meitat de la població considera el català com la seva llengua habitual. Segons l’Estadística d’Usos Lingüístics Catalunya 2003 (EULC), el català és la llengua habitual del 50,1% dels catalans. Les mateixes dades revelen que el 40,4% de la població resident a Catalunya usava el català com a primera llengua quan eren petits. Aquesta diferència de gairebé 10 punts indica que la població arribada a Catalunya durant les onades migratòries del segle XX ha anat assumint el català com a llengua d’ús habitual a la llar i també identificant-la com a llengua pròpia.

El conseller en cap, Josep Bargalló, ha presidit l’acte de presentació de l’Estadística d’Usos Lingüístics, elaborada per la Secretaria de Política Lingüística i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). És la primera vegada que es fa un estudi oficial d’aquestes característiques per conèixer l’ús del català i altres llengües en els diversos espais de relació personal i social. L’enquesta es va realitzar entre els mesos de juny i juliol del 2003 a partir d’entrevista telefònica a 7.257 persones. Està previst que l’EULC es realitzi cada quatre anys.

A l’acte de presentació també hi han assistit el secretari de Política Lingüística, Antoni Mir, el director de l’Idescat, Josep Maria Vegara, i el director de Planificació Lingüística, Miquel Pueyo.

El català tendeix a predominar amb la família i els amics

En les relacions dins de l’àmbit familiar, el català i el castellà presenten un ús semblant, al voltant del 44%. En canvi, en el cas de les relacions amb les amistats es fa servir més el català que el castellà (42,3% davant del 37,5%). L’àmbit de relació amb els veïns és l’única situació de lleugera prevalença del castellà en relació amb la llengua catalana. Les diferències a favor del català s’accentuen en l’ús amb els companys de feina amb un 43,4% d’ús exclusiu o preferent del català davant el castellà. Aquesta diferència és més important en la utilització del català amb els companys d’estudi.

La transmissió del català de pares a fills

Un 40,8% de les persones enquestades declara que parla en català amb els pares, i un 51,6% declara que parla en català amb els fills. És a dir, en una generació ha augmentat la transmissió del català de pares a fills en 10, 8 punts.

La majoria fa servir el català quan va al banc i al metge

Gairebé 6 de cada 10 catalans fan servir el català de manera preferent en la relació amb les entitats financeres. En el cas de l’àmbit mèdic, més de la meitat dels catalans fan servir la llengua catalana. Aquests camps són dos dels que presenten un major ús del català. Cal remarcar que el fet que l’oferta dels serveis sigui feta en preferència en català pot determinar aquesta utilització més gran de la llengua pròpia a Catalunya.

D’altra banda, en l’àmbit del petit comerç hi ha un domini clar de la utilització del català (50,8%), mentre que a les grans superfícies aquest ús tendeix a equilibrar-se, ja que l’ús preferent del català és del 45,9% i el del castellà és del 38,2%.

Mitjans de comunicació: la ràdio, cada vegada més en català

L’estadística també estudia la llengua de les emissions de ràdio i televisió, la lectura de premsa escrita i la llengua d’ús a internet. Més de la meitat de les hores (56%) que la població escolta la ràdio són en català, mentre que el 42% correspon a emissions en castellà. En referència a la televisió, les hores que la població la veu en català superen en un punt (50%) les hores en castellà (49%). Pel que fa a la premsa escrita hi ha força desproporció entre les hores de lectura en català i en castellà. Aquest fenomen s’explica per la diversitat de l’oferta i perquè una part important de la població no va ser alfabetitzada en català.

Dels prop de 2 milions de catalans que fan servir internet de manera habitual, el 65,9% tenen la seva pàgina d’inici en castellà i el 21,4% en català. En canvi, a l’hora d’escriure missatges de correu electrònic hi ha més equilibri entre l’ús de les dues llengües (33,7% en català i 34% en castellà).

El català, llengua pròpia de 9 de cada 10 habitants de les Terres de l’Ebre

Les Terres de l’Ebre assoleixen les valors màxim d’ús del català: un 88,9% de la població considera que és la seva llengua pròpia. A Ponent aquest percentatge se situa al 75,5%, a l’Alt Pirineu i Aran en el 71,3%; segueixen les Comarques Centrals amb un 71% i les Gironines amb un 67,3%. Al Camp de Tarragona el 53,4% de la població té el català com a llengua pròpia i l’Àmbit Metropolità aquest percentatge és del 40,2%.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 237