La Generalitat signa un conveni amb el Barça per fomentar la utilitzacio d'energies renovables a les instal.lacions

query_builder   6 octubre 2004 13:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat signa un conveni amb el Barça per fomentar la utilitzacio d'energies renovables a les instal.lacions

LA GENERALITAT SIGNA UN CONVENI AMB EL BARÇA PER FOMENTAR LA UTILITZACIO D’ENERGIES RENOVABLES A LES INSTAL.LACIONS

L’acord, que s’emmarca dins de la Setmana de l’Energia, preveu també fomentar els bons usos i costums de socis i treballadors del club

Els Departaments de Treball i Indústria i de Medi Ambient i Habitatge han signar avui un conveni de col·laboració amb el FC Barcelona per afavorir la incorporació de criteris de sostenibilitat energètica mediambiental en les actuacions del club.

Mitjançant aquest conveni, la Generalitat afavorirà la eventual implantació d’energies renovables, especialment la solar tèrmica i la fotovoltàica, en les dependències actuals i futures del club blaugrana. També s’analitzaran les possibilitats de reaprofitament de l’aigua per fer possible la reducció de la factura energètica, reduint així els fluxos que s’aboquen al clavegueram. D’altra banda, s’estudiaran propostes per fer possible la recollida selectiva de residus i la conversió d’alguns d’ells en recursos. L’acord preveu també la posada en marxa d’un programa d’informació i formació sobre bons usos i costums en les activitats habituals dels socis i treballadors del FC Barcelona.

Durant la signatura de l’acord, el conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ha assenyalat que “hem de fer un ús racional i un consum eficient de l’energia per tal d’aconseguir que el creixement econòmic sigui sostenible”. Segons el conseller, “tot i que aquest objectiu habitualment s’imputa a les empreses, el consum d’energia que fan els ciutadans, la societat civil, en els àmbits dels transport i de la llar és tant o més important”.

“S’ha de crear consciència que el tema de la reducció de les emissions de CO2 i l’estalvi i l’eficiència energètica no només engloba a les empreses, sinó també als ciutadans, a tothom. Cadascun de nosaltres podem i hem d’actuar” ha afirmat Rañé. Per això, “el conveni signat avui amb el club blaugrana és un exemple pràctic del que es pot fer per l’estalvi d’energia i l’eficiència en el seu consum”, ha remarcat.

El conseller Rañé també s’ha referit a l’energia solar, i ha explicat que actualment “hi ha 65.000 m2 de plaques tèrmiques solars”. En aquest sentit, ha anunciat que el govern de la Generalitat té com a objectiu “que al 2010 s’arribi als 500.000 m2”.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha destacat “l’especial importància que una de les principals entitats esportives del país doni exemple i treballi conjuntament amb el Govern de la Generalitat per impulsar la sostenibilitat en el món de l’esport i de les instal·lacions esportives”.

Pel conseller Milà “l’acord d’avui pot ser un referent per als milions d’aficionats a l’esport perquè veuran que en els seus interessos esportius el medi ambient hi juga un paper destacat”.

Comissió de Seguiment

La Generalitat posarà a disposició del club els serveis tècnics necessaris per realitzar les tasques d’assessorament en aquests àmbits. Per afavorir totes les mesures, s’ha creat també una Comissió de Seguiment de l’acord de cooperació formada per un representant del Departament de Treball i Indústria, un representant del Departament de Medi Ambient i Habitatge i dos representats del FC Barcelona.

Els organismes que tractaran directament amb el club les qüestions mediambientals són l’Institut Català d’Energia pel que fa a la implantació de les energies renovables; l’Agència Catalana de l’Aigua pel que fa al reaprofitament de les aigües; i l’Agència de Residus de Catalunya pel que fa a la recollida selectiva de residus.

En el marc de la Setmana de l’Energia

Aquest conveni se signa en el marc de la Setmana de l’Energia, impulsada per l’Institut Català d’Energia del Departament de Treball i Indústria. La Setmana d’enguany està dirigida a conscienciar els ciutadans sobre la necessitat de l’estalvi energètic mitjançant un canvi d’hàbits. Cada dia de la Setmana fa referència a una temàtica diferent: energia a casa, fora de casa, al transport privat, a l’escola i a la utilització d’energies renovables.

Mesures senzilles d’estalvi ciutadà, com per exemple conduir respectant les normes de trànsit, evitar la sobrecàrrega del vehicle, utilitzar electrodomèstics eficients o aïllar de manera adient l’habitatge, entre d’altres, poden arribar a suposar estalvis energètics de fins el 75% en l’àmbit del transport i el 65% a la llar. Per això, el conseller Rañé, en la presentació de la Setmana de l’Energia, va fer una crida als ciutadans perquè contribueixin amb els seus bons usos i costums a "l’estalvi energètic i la sostenibilitat de la nostra societat".

Al llarg de la Setmana es duen a terme més de 75 activitats diferents, entre jornades, xerrades, fires, tallers i exposicions arreu de Catalunya. Molts establiments comercials fan també promocions especials per potenciar el “consum intel·ligent”.

1  

Fitxers adjunts

Text del conveni (.pdf)

Text del conveni (.pdf)
PDF | 16