1. La consellera d'Igualtat i Feminisme ha compartit les línies d’actuació de la nova legislatura a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament, en què l’erradicació de les violències masclistes serà la principal prioritat
  2. Es posarà en marxa un servei d'atenció a víctimes de ciberviolència masclista, per protegir i acompanyar les dones davant d’aquest tipus de violència, sobretot les dones joves i adolescents
  3. Hi ha una aposta ferma per la corresponsabilitat, amb mesures contra la bretxa salarial i el sostre de vidre i l’impuls d’un instrument educatiu adreçat als infants i a les famílies que afavoreixi el trencament d’estereotips i la promoció de nous models de masculinitats i feminitats
  4. Es crearà un Pacte Nacional contra els Discursos d’Odi i un pla integral contra els extremismes per garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació de tota la ciutadania
  5. Es desenvoluparà un pla específic per a la Gent Gran LGBTI+ i un memorial LGBTI+ per garantir els drets del col·lectiu, i s’actualitzarà la Llei LGBTI+ que celebra el seu dècim aniversari
Compareixença de la consellera Menor a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya{"name":"2024/09/20/13/50/501aaa44-4026-4820-afab-6e29b904cf9a.png","author":"Parlament de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":2522788}

La consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor Contador, ha exposat a la comissió d’Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya els objectius i les línies d’actuació del Departament que encapçala. “L’erradicació de la violència masclista serà la principal prioritat del Departament d’Igualtat i Feminisme, i per això impulsarem el Pacte Nacional contra la Violència Masclista”, ha destacat Menor durant la compareixença. “El pacte ha de ser un instrument útil i compartit pel nombre més gran d’agents socials possibles per impulsar ràpidament respostes col·lectives i estables en el temps, que incloguin tots els àmbits de la societat i que detectin i superin disfuncions i carències del sistema”.

El Pacte Nacional contra la Violència Masclista es va treballar en proposta parlamentària fa alguns anys, però no es va arribar a desenvolupar. Per això, la consellera Menor ha anunciat que des del departament s’impulsarà, revisarà, actualitzarà i desenvoluparà. A més del Pacte Nacional, també es crearà una taula interdepartamental, formada per tots els departaments de la Generalitat, i una comissió parlamentària específica sobre les violències masclistes al Parlament de Catalunya.

Menor també ha explicat la posada en marxa d’un servei d'atenció a víctimes de ciberviolència masclista, per protegir i acompanyar les dones davant d’aquest tipus de violència, sobretot les dones joves i adolescents. “Comptarem tant amb juristes com amb enginyers perquè s’impliquin en cada cas, així com amb suport psicològic per a les víctimes i formació específica per les professionals dels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones”, ha detallat la consellera. “El nostre deure com a societat és treballar per garantir els drets fonamentals a la vida, a la seguretat i a la llibertat a totes les dones i als seus fills i filles, construint una societat lliure de violència envers les dones i continuant avançant en drets feministes”.


Corresponsabilitat i igualtat de gènere

La consellera Menor també ha destacat com una línia estratègia la promoció de la corresponsabilitat, i ha anunciat la creació “d’un instrument educatiu adreçat als infants i a les famílies que afavoreixi el trencament d'estereotips i models de masculinitats i de feminitats des de la petita infància i al llarg de tota la vida”. En aquest sentit, la consellera ha ressaltat la coeducació com “una eina fonamental i indispensable per aconseguir a mitjà i llarg termini una igualtat efectiva entre dones i homes”.

L’impuls de polítiques per acabar amb la bretxa salarial i que impulsin el talent de les dones en tots els àmbits és un dels altres eixos que ha ressaltat la consellera d’Igualtat i Feminisme, que ha comunicat “un gran Pacte Social sobre els treballs productius i reproductius que compti amb la implicació d’entitats empresarials i de dones empresàries, així com amb sindicats”. En aquest context, ha informat d’una subvenció perquè empreses amb més de 50 treballadors puguin complir amb les quotes paritàries i els plans d’igualtat.

Un dels compromisos del departament és repensar l’Institut Català de les Dones perquè sigui un espai de formació, especialització, coneixement, investigació i anàlisi en matèria de polítiques públiques d’igualtat de gènere. "Ha de ser un punt de referència per a la recuperació de la memòria històrica de les dones i del moviment feminista i un enllaç entre les entitats i la xarxa feminista i el Departament”, ha exposat la consellera Menor. A més, també ha compartit que convocaran de manera immediata el Consell Nacional de Dones de Catalunya, “perquè el valor que aporten aquestes entitats és imprescindible pel Departament”.


Drets del col·lectiu LGBTI+ i igualtat de tracte

“Tenim com a prioritat que qualsevol català o catalana pugui desenvolupar el seu projecte de vida amb plenitud i sense discriminacions”, ha compartit la consellera d’Igualtat i Feminisme, que ha explicat dos eixos estratègics més del departament: la garantia dels drets del col·lectiu LGBTI+, i la lluita contra els discursos d’odi per assegurar la igualtat de tracte i no-discriminació.

Menor ha exposat que des del departament “garantirem els drets de les persones LGBTI+ i lluitarem per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia”. La consellera ha detallat algunes mesures que s’impulsaran, com un pla específic per a la Gent Gran LGBTI+ perquè puguin "viure en plenitud la seva identitat i orientació sexual", i el memorial LGBTI+ de Catalunya, “que ha de ser un espai de record i homenatge a tots els moments i tots els lluitadors i les lluitadores que van aconseguir fites històriques pel col·lectiu enfortint la memòria històrica LGBTI”. A més, es modificarà la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, que just aquest octubre compleix 10 anys, per actualitzar-la al marc normatiu europeu i espanyol actual.

L’altra línia estratègia és acabar amb els discursos d’odi i garantir la igualtat de tracte i no-discriminació. “Centrarem també les nostres accions en la consagració dels principis d’igualtat i no discriminació d’on deriva directament la idea de la dignitat humana, amb el desplegament de la llei 19/2020 per promoure l’erradicació del racisme i la xenofòbia”, ha compartit Menor, que ha anunciat que “impulsarem un Pacte Nacional contra els Discursos d’Odi, per fomentar la cohesió social, prevenir els conflictes i la violència que se’n pugui derivar, per protegir els Drets Humans i per donar resposta a l’actual context on, tant a la societat com en aquest Parlament, aquests discursos són presents".

Menor també ha anunciat un pla integral contra els extremismes, “que estableixi sistemes d’alerta davant de possibles radicalitzacions i garanteixi els drets de la població immigrada". “No es tracta nomes de garantir que totes les persones tinguin accés a les mateixes oportunitats, sinó també de reconèixer i actuar davant de les desigualtats persistents que impedeixen que moltes persones gaudeixin de la seva dignitat i llibertat”, ha compartit Menor, que ha destacat que “hem de ser proactius en la identificació i correcció de situacions de risc, per anticipar-nos a qualsevol forma d’injustícia o desigualtat que pugui aparèixer”.

3  

Imatges

Compareixença de la consellera Menor a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya

Compareixença de la consellera Menor a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya 4311358

Compareixença de la consellera Menor a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya

Compareixença de la consellera Menor a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya 4803821

Compareixença de la consellera Menor a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya

Compareixença de la consellera Menor a la Comissió d'Igualtat i Feminisme del Parlament de Catalunya 4562090