La consellera de Sanitat i Seguretat Social de Catalunya, Marina Geli, i els consellers de sanitat de les comunitats autònomes d’Astúries, Rafael Sariego; Aragó, Alberto Larraz; Cantàbria, Rosario Quintana; Extremadura, Guillermo Fernández; Castella-la-Manxa, Fernando Lamata;  i Andalusia, Francisco Vallejo han signat aquest matí una declaració a favor de la investigació amb cèl•lules mare.

La declaració signada avui manifesta que les cc.aa signants adquireixen el compromís de  donar suport i impulsar el desenvolupament de xarxes d’investigació de cèl•lules mare i que treballaran en el desenvolupament d’un conveni de col•laboració que impulsi aquesta recerca biomèdica. Així mateix, manifesten la seva repulsa al recurs interposat pel govern Central per tal d’impedir la recerca amb cèl•lules mare embrionàries a Andalusia (adjuntem text complet).

La signatura del document ha tingut lloc després de la inauguració  del Banc de Línies Cel•lulars d’Andalusia, amb sèu a Granada, que serà l’òrgan encarregat d’emmagatzemar i gestionar les diferents línies cel•lulars que permetran posar en marxa projectes d’investigació relacionats amb la diabetis, el parkinson, les lesions òssies o els trasplantaments.

Pel que fa a Catalunya, la Comissió Assessora de Tècniques de Reproducció Humana Assistida a Catalunya va elaborar un document,“La utilització d’embrions de tècniques de reproducció humana assistida per a l’experimentació”, sobre els embrions congelats sobrants de les tècniques de reproducció assistida mitjançant la fecundació in-vitro”, que va ser subscrit en la seva totalitat pel Comitè de Bioètica de Catalunya i pel Consell Assessor del Departament de Sanitat i Seguretat Social, que argumenta que “s’ha d’acceptar la possibilitat d’emprar per a la recerca els embrions que han estat donats per aquest fi, els embrions que han sobrepassat el límit de cinc anys, els embrions de risc, els embrions genèticament anormals i els embrions morfològicament anormals o no evolutius”.

El document també esmenta que “els embrions congelats resultants de tècniques de reproducció assistida han d’ésser emprats, sempre que sigui possible, amb finalitats reproductives. Cal per tant, articular mecanismes necessaris per afavorir la donació d’aquests embrions sempre que els pares biològics no en vulguin disposar” i que “d’acord amb la legislació i la sensibilitat social actual, no seria acceptable la creació d’embrions gamètics amb finalitats només de recerca o fins i tot terapèutica i encara menys llur comercialització. Per les mateixes raons tampoc seria acceptable el clonatge reproductiu”.

1  

Fitxers adjunts

Declaració Institucional

Declaració Institucional
DOC | 115