El Departament de Benestar i Família i el Consell de la Gent Gran han promogut la Carta de Drets i Deures de la Gent Gran de Catalunya. EI document s’ha elaborat amb la participació de 48 entitats vinculades al món de la gent gran d’arreu de Catalunya i s’ha complementat amb la participació de tots els consells consultius comarcals. La Carta s’ha presentat en un acte que s’ha fet a Barcelona amb la presència del conseller en cap, Artur Mas, i la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau.
Una de les característiques més significatives de la Carta és que tracta diferents aspectes tant de la gent gran activa com de la gent gran amb dependència, amb la voluntat que sigui innovadora i que contribueixi a la millora de la qualitat de vida de la gent gran.
La Carta reclama que entre tots, des del civisme i des del compromís personal i col•lectiu, fem una societat participativa i democràtica, on es donin oportunitats a totes les edats i en la qual no es produeixin situacions de discriminació.
Una de les prioritats del Govern de la Generalitat és la promoció d’actuacions en matèria de gent gran i l’establiment dels principis que han de fonamentar les futures polítiques d’aquest col•lectiu. La Carta de Drets i Deures de la Gent Gran de Catalunya s’inscriu en aquesta filosofia de construir un país per a totes les edats, on les persones grans són ciutadans de ple dret i tenen els mateixos drets i deures que la resta de la ciutadania.
El document s’ha elaborar amb la participació de 48 entitats vinculades al món de la gent gran d’arreu de Catalunya i s’ha complementat amb la participació de tots el consells consultius comarcals.
La Carta dels Drets i Deures de la Gent Gran de Catalunya es fonamenta en la Declaració Universal dels Drets Humans i els principis per a les persones grans adoptats per les Nacions Unides per desenvolupar tota la relació de drets i deures.
La gent gran de Catalunya s’han fet propis aquests principis i els han redactat de la manera següent:
Dignitat: Pel qual les persones grans hem de poder viure amb dignitat i seguretat i veure’ns lliures d’explotació i maltractaments físics i/o psíquics, així com ser tractades dignament sense discriminació per causa d’edat, gènere, ètnia, discapacitat, situació econòmica, o qualsevol altra condició.
Independència: Que inclou l’accés a l’alimentació, l’aigua, l’habitatge, el vestit i l’atenció sanitària adequats, i l’oportunitat de treball remunerat i l’accés a la capacitació i l’educació.
Autorealització: Definit des de l’entesa que les persones grans hem de poder desenvolupar plenament les oportunitats i les pròpies potencialitats a partir de l’accés als recursos educatius, culturals, espirituals, d’oci i temps lliure en la societat.
Assistència: Que declara que les persones grans hem de beneficiar-nos de la cura de la família, així com tenir accés als serveis socials, sanitaris i assistencials, i hem de gaudir dels drets humans i fonamentals, tant en la pròpia llar com si residim en centres d’atenció o institucions.
Participació: Que preveu que, en una “Societat per a Tothom”, les persones grans hem de participar activament en la formulació i en les polítiques que afecten directament el nostre benestar, des de la solidaritat amb altres generacions, i que aquest principi ha de ser entès des del dret a la lliure associació.
Una societat participativa
La Carta reclama que entre tots, des del civisme i des del compromís personal i col•lectiu, fem una societat participativa i democràtica, on es donin oportunitats a totes les edats i en la qual no es produeixin situacions de discriminació.
La Carta de Drets i Deures de la Gent Gran de Catalunya neix com a compliment dels compromisos presos a partir del 4t Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya, de les recomanacions del Llibre Blanc de la Gent Gran Activa i el Llibre Blanc de la Gent Gran amb Dependència. Respon a les indicacions i els objectius plantejats al Pla Estratègic de la Segona Assemblea Mundial de l’Envelliment.
La Carta és un document viu que permet plantejar una revisió continuada, una tasca d’informació sobre els drets de la gent gran de Catalunya que afavoreixi la conscienciació sobre les responsabilitats de les persones grans des del civisme per construir la societat catalana d’avui i de demà.
Una de les característiques més significatives d’aquest document és que per primera vegada una Carta d’aquestes característiques tractarà diferents aspectes tant de la gent gran activa com de la gent gran amb dependència, amb la voluntat que sigui innovadora i que contribueixi a la millora de la qualitat de vida de la gent gran.
La Carta s’ha elaborat amb la participació de la societat civil catalana, per tal de garantir la màxima pluralitat, objectivitat i el major abast possible. Hi han participat associacions de gent gran, consells consultius de gent gran dels consells comarcals, col•legis professionals, universitats, institucions i persones expertes en matèria de gent gran.
La tècnica de treball que es va decidir emprar va consistir en l’elaboració d’un qüestionari que motivés la participació de les associacions de gent gran. Les nombroses respostes que es van rebre van ser presentades durant els mesos d’abril i maig de 2003, en cinc jornades celebrades a les demarcacions territorials de Lleida, Tarragona, Girona, Barcelona i les Terres de l’Ebre, amb una assistència de més de dues mil dues-centes persones. D’altra banda, s’han efectuat reunions específiques amb col•legis professionals, una comissió d’experts i associacions de gent gran.
EI Consell de la Gent Gran de Catalunya, reunit a la Vall de Núria, el 16 de juny de 2003, va aprovar el primer esborrany. El 22 de setembre de 2003, el Ple del Consell de la Gent Gran va aprovar el document final que ara es presenta.
Barcelona, 6 d’octubre de 2003