El conveni estableix que la Generalitat i la Fundació organitzaran un simposi internacional, un cicle de conferències, un cicle de cinema que programarà la Filmoteca de Catalunya, i diverses exposicions destinades a destacar l’activitat creativa, artística i literària de l’artista i els seus interessos i influències en aquests camps.
A més del Departament de Cultura, el Departament d’Ensenyament col•laborarà també en l’Any Dalí 2004 amb l’elaboració i la distribució a les escoles de material didàctic sobre Salvador Dalí. Així mateix, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Direcció General de Turisme, promourà turísticament l’entorn de l’Any Dalí i difondrà el seu programa al Palau Robert de Barcelona.
El Govern de la Generalitat, a proposta del conseller en cap i del conseller de Cultura, va declarar, el juny del 2002, l’any 2004 com a Any Dalí, amb l’objectiu de “posar de relleu l’obra del pintor empordanès, tant a nivell nacional com internacional, i connectar la seva figura amb la recuperació de l’avantguarda catalana en el seu paper d’impulsor de la modernitat a través del surrealisme”.
Les activitats de l’Any Dalí 2004 promogudes de manera conjunta per la Fundació i la Generalitat són les següents:
Simposi
Dalí segle XXI, la fortuna crítica d’un creador dissident
Dates: Del 7 al 9 d’octubre de 2003
Lloc: Auditori. Palau de la Generalitat. Barcelona
Organitza: Departament de Cultura
Direcció: Baltasar Porcel i J.F. Yvars
El simposi, de caràcter internacional, té com objectiu principal fixar la vàlua i la figura de Dalí des de la perspectiva dels més recents mètodes d’estudi de la teoria de la recepció.
Exposicions
Salvador Dalí, una vida de llibre i de llibres
Dates: Del juliol a l’octubre de 2004
Lloc: Nau gòtica de la Biblioteca de Catalunya (BC). Barcelona
Organitza: Biblioteca de Catalunya, centre KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals) del Departament de Cultura, Centre d’Estudis Dalinians, amb la col•laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Ramon Llull .
Comissaris: Francesc Fontbona, Ricard Mas i Daniel Giralt-Miracle
L’exposició farà un recorregut per la vida de Salvador Dalí a través dels llibres, tot donant a conèixer el fons patrimonial bibliogràfic de la BC i el del Centre d’Estudis Dalinians.
Dalí. Les afinitats electives
Dates: Del gener al febrer de 2004
Lloc: Sala Verdaguer. Palau Moja. Barcelona
Organitza: Departament de Cultura i Centre d’Estudis Dalinians.
Comissària: Pilar Parcerisas
La mostra té per objectiu donar a conèixer els grans eixos estètics que conflueixen en el mètode i l’estètica dalinians a partir de les seves afinitats. Exhibirà pintures, dibuixos, objectes, fotografies i documents que reflectiran i relacionaran les influències que Dalí va rebre de creadors com ara Duchamp, Man Ray, Tanguy, Ernst, i Antoni Gaudí, entre d’altres.
El país de Dalí
Dates: Primavera de 2004
Lloc: Museu de l’Empordà. Figueres
Organitza: Museu d’Història de Catalunya i Museu de l’Empordà
Comissari: Josep Playà
L’exposició destacarà la vinculació de Salvador Dalí amb la comarca de l’Alt Empordà, el seu paisatge i la seva gent, a partir de l’exhibició d’una selecció d’obres literàries, pictòriques, gràfiques i cinematogràfiques que il•lustren aquesta relació. La mostra es presentarà també al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, la tardor del 2004.
El manifest Groc
Dates: Del juliol a l’octubre del 2004
Lloc: Fundació Joan Miró. Barcelona
Organitza: Fundació Joan Miró i centre KRTU.
Comissari: Joan M. Minguet
L’exposició se centra en la gestació del Manifest Groc o Manifest antiartístic Català, considerat com el més important de l’avantguarda històrica catalana, que van signar el pintor Salvador Dalí, el crític d’art Sebastià Gasch i el crític literari Lluís Montanyà. La mostra es presentarà també al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, a Madrid.
Centre d’Art Santa Mònica
Dates: Tot l’any 2004
Lloc: Centre d’Art Santa Mònica (CASM). Barcelona
Organitza: el CASM, del Departament de Cultura
El CASM programarà al llarg del 2004 diverses exposicions individuals d’artistes contemporanis a través dels quals es podrà comprovar la influència de l’obra de Dalí en l’art actual. Aquesta programació es complementarà amb activitats educatives destinades a interpretar i saber reconèixer el llegat dalinià en l’art contemporani.
Dalí i el retrat còmplice.
Dates: Octubre de 2003
Lloc: Itineràncies internacionals
Organitza: Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura (COPEC), del Departament de Cultura
Comissari: David Balcells
L’exposició presentarà una trentena de retrats que destaquen la relació de Dalí amb els fotògrafs Francesc Català-Roca, Oriol Maspons, Carles Fontserè, Xavier Miserachs i Toni Catany, entre d’altres.
Dalí a l’Empordà
Dates: Gener 2004
Lloc: Museu de l’Empordà. Figueres
Organitza: Amics dels Museus Dalí i Palau Robert.
Comissaris: Inés Padrosa i Rosa M. Maurell
L’exposició, que reflecteix la presència de Dalí a l’Empordà, mostra 70 fotografies realitzades per fotògrafs locals entre 1948 i 1990. El Palau Robert de Barcelona acollirà aquesta mostra des del març fins al maig del 2004.
Cinema
Cicle Dalí
Organitza: Filmoteca de Catalunya.
La Filmoteca de Catalunya projectarà un cicle per donar a conèixer el vessant creatiu de Salvador Dalí en el cinema i el guió cinematogràfic.
Cicle de conferències
Art i ciència. Dalí i la ciència.
Organitza: Centre KRTU i universitats del l’àmbit lingüístic català.
Un crític d’art i un científic llegiran una obra de Dalí interpretant-la a partir de les teories estètiques i científiques per les quals l’artista es va interessar, com ara la teoria del caos, l’energia atòmica i les lents d’òptica. El cicle inclourà la visió actual d’aquests coneixements i també la visió del futur realitzada per un artista contemporani.
Obra completa
A més de les activitats esmentades, el Departament de Cultura també dóna suport a l’edició en català de l’obra completa de Salvador Dalí, que publicarà Destino. La publicació estarà estructurada en vuit volums, titulats: Autobiografia I i II; Poesia, narrativa i teatre; Assaig I i II; Correspondència; Converses amb Dalí i Àlbum Dalí, aquest últim format per il•lustracions i fotografies.
En la signatura de l’acord han participat també la comissària general de l’Any Dalí 2004, Montse Aguer, i el coordiandor de la Generalitat en l’Any Dalí 2004 i director del centre KRTU del Departament de Cultura, Vicenç Altaió. A l’acte també han assistit: el secretari general de Cultura, Pau Villòria; el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca; el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Jordi Penas, i el president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Joan Vidal i Gayolà, entre d’altres.
Barcelona, 30 de maig de 2003