La Generalitat i la Fundació Gala-Salvador Dalí organitzaran un programa conjunt d’activitats per a la celebració de l’Any Dalí 2004, que commemora el centenari del naixement de Salvador Dalí (Figueres, Alt Empordà, 1904-1989), segons el conveni de collaboració signat aquest migdia, al Palau de la Generalitat, pel conseller en cap, Artur Mas, el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Ramon Boixadós, i la comissària general de l’Any Dalí, Montser Aguer.

El conveni estableix que la Generalitat i la Fundació organitzaran un simposi internacional, un cicle de conferències, un cicle de cinema que programarà la Filmoteca de Catalunya, i diverses exposicions destinades a destacar l’activitat creativa, artística i literària de l’artista i els seus interessos i influències en aquests camps.

A més del Departament de Cultura, el Departament d’Ensenyament col•laborarà també en l’Any Dalí 2004 amb l’elaboració i la distribució a les escoles de material didàctic sobre Salvador Dalí. Així mateix, el Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, a través de la Direcció General de Turisme, promourà turísticament l’entorn de l’Any Dalí i difondrà el seu programa al Palau Robert de Barcelona.

El Govern de la Generalitat, a proposta del conseller en cap i del conseller de Cultura, va declarar, el juny del 2002, l’any 2004 com a Any Dalí, amb l’objectiu de “posar de relleu l’obra del pintor empordanès, tant a nivell nacional com internacional, i connectar la seva figura amb la recuperació de l’avantguarda catalana en el seu paper d’impulsor de la modernitat a través del surrealisme”.

Les activitats de l’Any Dalí 2004 promogudes de manera conjunta per la Fundació i la Generalitat són les següents: 

Simposi

Dalí segle XXI, la fortuna crítica d’un creador dissident

Dates: Del 7 al 9 d’octubre de 2003

Lloc: Auditori. Palau de la Generalitat. Barcelona

Organitza: Departament de Cultura

Direcció: Baltasar Porcel i J.F. Yvars

El simposi, de caràcter internacional, té com objectiu principal fixar la vàlua i la figura de Dalí des de la perspectiva dels més recents mètodes d’estudi de la teoria de la recepció.

Exposicions

Salvador Dalí, una vida de llibre i de llibres

Dates: Del juliol a l’octubre de 2004

Lloc: Nau gòtica de la Biblioteca de Catalunya (BC). Barcelona

Organitza: Biblioteca de Catalunya, centre KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals) del Departament de Cultura, Centre d’Estudis Dalinians, amb la col•laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut Ramon Llull .

Comissaris:  Francesc Fontbona, Ricard Mas i Daniel Giralt-Miracle

L’exposició farà un recorregut per la vida de Salvador Dalí a través dels llibres, tot donant a conèixer el fons patrimonial bibliogràfic de la BC i el del Centre d’Estudis Dalinians. 

Dalí. Les afinitats electives

Dates: Del gener al febrer de 2004

Lloc: Sala Verdaguer. Palau Moja. Barcelona

Organitza: Departament de Cultura i Centre d’Estudis Dalinians.

Comissària: Pilar Parcerisas

La mostra té per objectiu donar a conèixer els grans eixos estètics que conflueixen en el mètode i l’estètica dalinians a partir de les seves afinitats. Exhibirà pintures, dibuixos, objectes, fotografies i documents que reflectiran i relacionaran les influències que Dalí va rebre de creadors com ara Duchamp, Man Ray, Tanguy, Ernst, i Antoni Gaudí, entre d’altres.

El país de Dalí

Dates: Primavera de 2004 

Lloc: Museu de l’Empordà. Figueres

Organitza: Museu d’Història de Catalunya i Museu de l’Empordà

Comissari: Josep Playà

L’exposició destacarà la vinculació de Salvador Dalí amb la comarca de l’Alt Empordà, el seu paisatge i la seva gent, a partir de l’exhibició d’una selecció d’obres literàries, pictòriques, gràfiques i cinematogràfiques que il•lustren aquesta relació. La mostra es presentarà també al Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, la tardor del 2004.

El manifest Groc

Dates: Del juliol a l’octubre del 2004

Lloc: Fundació Joan Miró. Barcelona

Organitza: Fundació Joan Miró i centre KRTU.

Comissari: Joan M. Minguet

L’exposició se centra en la gestació del Manifest Groc o Manifest antiartístic Català, considerat com el més important de l’avantguarda històrica catalana, que van signar el pintor Salvador Dalí, el crític d’art Sebastià Gasch i el crític literari Lluís Montanyà. La mostra es presentarà també al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, a Madrid.

Centre d’Art Santa Mònica

Dates: Tot l’any 2004

Lloc: Centre d’Art Santa Mònica (CASM). Barcelona

Organitza: el CASM, del Departament de Cultura

El CASM programarà al llarg del 2004 diverses exposicions individuals d’artistes contemporanis a través dels quals es podrà comprovar la influència de l’obra de Dalí en l’art actual. Aquesta programació es complementarà amb activitats educatives destinades a interpretar i saber reconèixer el llegat dalinià en l’art contemporani.

Dalí i el retrat còmplice.

Dates: Octubre de 2003

Lloc:  Itineràncies internacionals

Organitza: Consorci Català de Promoció Exterior de la Cultura (COPEC), del Departament de  Cultura

Comissari: David Balcells

L’exposició presentarà una trentena de retrats que destaquen la relació de Dalí amb els fotògrafs Francesc Català-Roca, Oriol Maspons, Carles Fontserè, Xavier Miserachs i Toni Catany, entre d’altres.

Dalí a l’Empordà

Dates: Gener 2004

Lloc: Museu de l’Empordà. Figueres

Organitza: Amics dels Museus Dalí i Palau Robert.

Comissaris: Inés Padrosa i Rosa M. Maurell

L’exposició, que reflecteix la presència de Dalí a l’Empordà, mostra 70 fotografies realitzades per fotògrafs locals entre 1948 i 1990. El Palau Robert de Barcelona acollirà aquesta mostra des del març fins al maig del 2004.

Cinema

Cicle Dalí

Organitza: Filmoteca de Catalunya.

La Filmoteca de Catalunya projectarà un cicle per donar a conèixer el vessant creatiu de Salvador Dalí en el cinema i el guió cinematogràfic.

Cicle de conferències

Art i ciència. Dalí i la ciència.

Organitza: Centre KRTU i universitats del l’àmbit lingüístic català.

Un crític d’art i un científic llegiran una obra de Dalí interpretant-la a partir de les teories estètiques i científiques per les quals l’artista es va interessar, com ara la teoria del caos, l’energia atòmica i les lents d’òptica. El cicle inclourà la visió actual d’aquests coneixements i també la visió del futur realitzada per un artista contemporani.

Obra completa

A més de les activitats esmentades, el Departament de Cultura també dóna suport a l’edició en català de l’obra completa de Salvador Dalí, que publicarà Destino. La publicació estarà estructurada en vuit volums, titulats: Autobiografia I i II; Poesia, narrativa i teatre; Assaig I i II; Correspondència; Converses amb Dalí i Àlbum Dalí, aquest últim format per il•lustracions i fotografies.

En  la signatura de l’acord han participat també la comissària general de l’Any Dalí 2004, Montse Aguer, i el coordiandor de la Generalitat en l’Any Dalí 2004 i director del centre KRTU del Departament de Cultura, Vicenç Altaió. A l’acte també han assistit: el secretari general de Cultura, Pau Villòria; el director general de Promoció Cultural, Vicenç Llorca; el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Jordi Penas, i el president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Joan Vidal i Gayolà, entre d’altres.

Barcelona, 30 de maig de 2003

1  

Imatges

Conveni Any Dalí

Conveni Any Dalí 840