Actualment, disposa de 39 audioguies en idiomes, 12 signoguies i s’està duent a terme una prova pilot en audiodescripció

El termini per presentar les sol·licituds de producció d’audioguies i signoguies del projecte Visitmuseum s’acaba el 31 d’octubre

El Departament de Cultura ha obert el termini per presentar les sol·licituds de producció d’audioguies i signoguies del projecte Visitmuseum. La plataforma Visitmuseum és un projecte, impulsat pel Departament de Cultura, per donar resposta a la necessitat de fer accessible les col·leccions museístiques. Aquest objectiu s’assoleix mitjançant la traducció dels textos del museu i la producció d’audioguies i signoguies.

Demà, 28 de setembre, és el Dia Internacional de les Persones Sordes, una diada que reivindica els drets de les persones sordes, la seva normalització i inclusió social. El projecte Visitmuseum hi participa amb aquesta convocatòria, que ofereix als museus registrats de Catalunya l’opció de produir, de forma gratuïta, una audioguia i la seva posterior adaptació en Llengua de Signes Catalana (LSC) i subtitulació en català. Els recursos es fan de manera coordinada amb l’equip del museu i un conjunt de professionals que participen en totes les fases de producció.

La qualitat de l’audioguia es garanteix gràcies a la col·laboració amb la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), on les persones sordes són els encarregats de realitzar l’assessorament, signat i supervisió.

Actualment, Visitmuseum disposa de 39 audioguies i 12 signoguies publicades en línia i consultables de forma gratuïta. Uns recursos que van creixent any rere any, especialment el nombre de signoguies, que de mica en mica s’igualarà al de les audioguies vigents.

A més, s’està treballant en la realització d’una prova pilot al Museu de Gavà per a realitzar l’audiodescripció de l’equipament. Un material que es destinarà a persones amb ceguesa o visió reduïda, i que, es vol incorporar com a nou recurs del projecte.

Per presentar la sol·licitud és necessari omplir i enviar aquest formulari.


Visitmuseum

Les audioguies de Visitmuseum són un recurs que proporciona informació complementària a la dels textos que ofereix el museu. Estan disponibles en català, castellà, anglès i francès, amb una durada aproximada de 30 minuts. Altres idiomes que s’han fet servir a la plataforma és l’occità o aranès, que inicialment estava en alguns equipaments d’influència de l’idioma i actualment s’està implementant en tots els textos del Visitmuseum. També s’ha implementat l’hebreu, al Museu d’Història dels Jueus i l’amazic, al Museu del Ter, sent aquest el tercer idioma més parlat de la zona. D’aquesta manera es garanteix l’accessibilitat dels recursos a un grup de visitants important per aquests museus.

L’any 2021 amb d’acord amb el Pla de Museus 2023, es decideix donar suport als equipaments fent-los accessibles no només en idiomes, sinó també per aquelles persones amb diversitat funcional que, sovint, tenen dificultats per accedir a la cultura.

En aquest moment es quan es crea un nou recurs, complementari a l’audioguia, que busca oferir un material de qualitat exclusiu per la comunitat sorda: la signoguia, un audiovisual on s’adapta l’audioguia del museu, amb signants en Llengua de Signes Catalana (LSC). L’audiovisual, a més, s’acompanya d’una locució i subtítols en català pensat per la comunitat sorda oralista i persones amb hipoacúsia.

Aquests audiovisuals proporcionen un element de suport innovador dins els museus, atès que parteixen de guions molt variats. En aquests guions sovint es trenca amb la figura del narrador neutre, a favor de diferents personatges històrics o ficticis que, interactuen entre ells i acompanyen al visitant durant el recorregut per l’equipament.