El conseller en cap, Artur Mas, ha assegurat avui que el projecte de nou Estatut ha de tenir com una de les màximes prioritats la reclamació de les competències en el control i orientació de la immigració. Segons Mas, Catalunya necessita instruments nous per fer el camí que ens cal en el futur en l’àmbit de la immigració. No es pot fer una excursió llarga amb sabates foradades. El conseller en cap ha defensat aquesta exigència dient que no és reclamar per reclamar i ha lamentat que l’actual sistema de finançament autonòmic no tingui en compte les repercussions d’aquest fenòmen.

Artur Mas ha fet aquestes declaracions aquest migdia en la presentació de les conclusions dels Debats d’immigració a Catalunya. Aportacions de la Societat Civil que ha fet la Secretaria per a la Immigració durant el primer trimestre de 2003. Les trobades han reunit més de 100 ponents dels diferents àmbits del món de la immigració a Catalunya, sindicats, patronals, món universitari, ONG’s, associacions d’immigrants i representants municipals.

El director de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Sánchez, ha presentat les principals conclusions dels Debats, entre les quals destaquen les següents:

Cal que la Generalitat assumeixi les competències executives i d’aplicació de la normativa estatal en matèria d’estrangeria. El Govern català ha de poder participar de forma més efectiva en l’aprovació del contingent d’immigrants. Caldria liderar mesures com ara la contractació en origen, per la importància dels efectes econòmics i socials que això té per a Catalunya. La Generalitat ha d’exhaurir totes les possibilitats dins els actuals àmbits competencials per encapçalar políticament l’actuació de les administracions catalanes en matèria d’immigració. La situació de la immigració a Catalunya, i l’elevat nombre de persones en situació irregular, és el resultat d’una política ineficaç de previsió i gestió d’aquest fenomen per part del Govern central. És necessari un procés de regularització de les desenes de milers de persones que en aquests moments viuen a Catalunya en situació irregular. Les institucions públiques han de sustentar les polítiques sobre immigració en un consens sòlid que aplegui les forces polítiques i els principals actors socioeconòmics i socioculturals del país. El fluxe creixent d’immigrants, i la complexitat religiosa, cultural i econòmica del projecte, reclama una actuació dels poders públics que afavoreixi la cohesió social. Catalunya ha d’utilitzar estratègies proactives per mantenir el català com a llengua d’ús. És necessari un procés d’identificació amb la catalanitat respectant alhora la cultura d’origen dels immigrants.

En la presentació de les conclusions, el Secretari per a la Immigració, Salvador Obiols, ha elogiat la implicació de les entitats que han participat en els debats i ha demanat als immigrants que “siguin els catalans del demà, del futur.”

1  

Imatges

Artur Mas en la presentació de les conclusions del Debat d'Immigració

Artur Mas en la presentació de les conclusions del Debat d'Immigració 694