Artur Mas clausura la VIII Trobada dels Casals Catalans del Con Sud d'Amèrica

Durant la jornada s'han presentat els nous serveis del portal CAT365.net destinats als catalans que viuen arreu del món

query_builder   20 juliol 2003 18:14

event_note Nota de premsa

Artur Mas clausura la VIII Trobada dels Casals Catalans del Con Sud d'Amèrica

Durant la jornada s'han presentat els nous serveis del portal CAT365.net destinats als catalans que viuen arreu del món

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit avui l’acte de cloenda de la VIII Trobada Cultural dels Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica que s’ha celebrat del 17 al 20 de juliol i que ha aplegat més de 600 catalans i descendents de catalans procedents de 21 casals d’Argentina, Brasil, Paraguai, Xile i Uruguai. La trobada, de periodicitat bianual, enguany l’ha organitzat el Casal Català de Montevideo. En aquesta trobada també hi han assistit el secretari de Relacions Exteriors de la Generalitat, Joaquim Llimona i el secretari del Govern, Antoni Vives.

En finalitzar la trobada, s’ha fet una ofrena floral al monument a Lluís Companys. Es tracta del primer monument que es va fer a l’expresident català l’exterior i està situat a la plaça que porta el seu nom, a Montevideo. Artur Mas ha convidat al secretari general d’Esquerra Republicana, Josep Lluís Carod-Rovira –que també es troba de viatge a l’Urugai-, a fer l’ofrena conjuntament. En el seu parlament, el conseller en camp ha dit que “aquest acte reforça el fet que els catalans de l’Uruguai siguin petits fars de llum que il•luminin des de l’exterior la catalanitat, i que promoguin Catalunya a l’exterior no té preu”. Artur Mas ha assegurat que “mantenir viu l’esperit de Catalunya com fan aquestes persones és impagable”.

Conclusions de la Trobada de Casals Catalans

Al matí, el conseller en cap ha assistit a la reunió i lectura de les conclusions de la Trobada dels Casals Catalans. A través d’aquest document, els casals catalans afirmen la voluntat de convertir-se en consolats cívics. Una altra conclusió de l’encontre és la voluntat dels casals d’incrementar el concepte de xarxa entre ells, especialment en les seccions de casals joves. Al final de la trobada també s’ha donat a conèixer la seu de la XIX Trobada Cultural dels Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica, que es farà el 2005 a Buenos Aires. Estarà organitzada pel Casal de Catalunya i comptarà amb la col•laboració de les Quatre Barres i el Montepio de Montserrat.

Artur Mas també ha participat d’algunes de les activitats que es realitzen durant els dies de la Trobada que apleguen des de manifestacions culturals (tallers de dansa, corals, cultura tradicional i informàtica), a debats i reflexions sobre el paper dels casals en el futur així com activitats dirigides al públic en general per apropar la realitat catalana als ciutadans de Montevideo. En aquest àmbit cal destacar l’exposició Gaudí, un universo produïda per la Generalitat de Catalunya i que s’exposa aquests dies al Centre Cultural d’Espanya a l’Uruguai.

Nous serveis del portal CAT365.net per als catalans que viuen a l’exterior

Durant la jornada també s’ha presentat el portal CAT365 als catalans que viuen lluny del nostre país. El motiu de la presentació, a càrrec del secretari del Govern de la Generalitat, Antoni Vives, ha estat la de donar a conèixer els nous serveis del portal de les administracions catalanes a tots els catalans que viuen fora del país. En la pàgina principal del portal s’ha inclòs un nou apartat, anomenat “Catalans al món” que inclourà tota la informació que pot ser útil per a les persones que viuen lluny de Catalunya així com una eina especial per fer els tràmits amb el Govern de la Generalitat a distància.

El conseller en cap, Artur Mas, ha recordat la importància “que Catalunya posi a l’abast dels ciutadans catalans que viuen a l’exterior o que són d’origen català eines que els permetin interactuar i relacionar-se amb l’administració i el seu país”.

Entre els continguts que s’hi podran consultar s’hi trobarà informació sobre àmbits tan diferents com cultura catalana, traduccions i la consulta de mitjans de comunicació on line. En un futur no molt llunyà s’aniran ampliant aquests temes amb noves necessitats que puguin sorgir especialment adreçades als catalans que viuen a l’exterior. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que avui es posa en marxa al Casal Català de Montevideo, el Casal de Catalunya a Buenos Aires, el Centre Català de Santiago de Xile i l’Orfeó Català de Mèxic, és potenciar el paper de les comunitats catalanes com un centre de referència del país on estan ubicades.  El servei, no només està adreçat a la comunitat catalana sinó a tots els ciutadans interessats en informar-se sobre Catalunya. En els propers s’estendrà aquesta iniciativa a tots els casals d’arreu del món.

Més de 100.000 catalans viuen fora de Catalunya

La darrera jornada de la VIII Trobada dels Casals Catalans del Con Sud d’Amèrica ha finalitzat amb un dinar en el que el conseller en cap ha fet valoració de la celebració i s’ha felicitat de la iniciativa i ha destacat la importància de la tasca que duen a terme aquestes entitats a l’hora de difondre la cultura i la realitat catalana arreu del món.

Actualment hi ha més de 100.000 catalans que viuen fora de Catalunya, tanmateix aquesta dada respon a aquells que s’han inscrit al cens de residents absents. Al món hi ha repartits un centenar de casals catalans el més antic dels quals és la Societat de Beneficiència de Naturals i Descendents de Catalunya a l’Havana mentre que el més recent és el de Hong Kong, creat per un grup d’empresaris catalans.

Des del passat mes de novembre, els catalans que viuen fora de Catalunya poden acollir-se als avantatges que els ofereix la nova Llei del Retorn. El Parlament català va aprovar a finals de l’any passat la Llei 25/2002, de mesures de suport al retorn dels catalans emigrats i dels seus descendents, davant el nombre creixent de catalans que viuen a l’exterior i que es plantegen tornar a Catalunya.

Aquesta normativa estableix un seguit de mesures per facilitar el retorn d’aquests catalans i la seva integració sociolaboral, que es concretaran en diverses actuacions així com en prestacions de caràcter econòmic. Tot plegat conforma el Pla d’Ajuda al Retorn –previst dins la mateixa Llei- que s’adaptarà a les necessitats que es detectin i a les aportacions que faci el Consell Assessor del Pla d’Ajuda al Retorn –també creat per la pròpia Llei 25/2002.

1  

Fitxers adjunts

Tall de veu Artur Mas

Tall de veu Artur Mas
RM | 228