- La voluntat del Govern és millorar la prestació dels serveis públics a tot Catalunya, amb un interès particular per als petits pobles rurals
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler Parcerisas, ha mantingut avui, a la localitat de Riner, al Solsonès, una reunió amb l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), presidida per Joan Solà Bosch, que és alhora alcalde de la localitat, un municipi que suma actualment 267 habitants.
En el context de la reunió, Espadaler ha informat que ahir en la reunió al Palau de la Generalitat de Catalunya “vaig traslladar la voluntat del Govern de preservar la figura del jutge de pau, en el marc de les futures oficines municipals de justícia que es preveuen al Projecte de llei orgànica de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia”.
La tramitació del Projecte de llei orgànica de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia estableix la creació d’oficines de justícia als municipis, aspecte que, per al Govern, no pot representar la desaparició de la figura del jutge de pau, arrelada a Catalunya i recollida en l’article 108 de l’Estatut d’Autonomia Catalunya (EAC), un sistema de justícia de proximitat que té per objectiu resoldre conflictes menors amb celeritat i eficàcia.
El conseller ha remarcat que “el jutge de pau és una figura important, particularment als petits municipis, que contribueix positivament a la resolució de conflictes, evitant-ne la judicialització”.
Serveis públics de proximitat i de qualitat
La visita, que respon a una invitació del president de l’Associació, Joan Solà, s’emmarca, també, dins la voluntat de territorialitzar els serveis públics per garantir que tota la ciutadania, amb independència del seu lloc de residència —siguin les grans conurbacions urbanes o les petites localitats—, hi tingui accés amb igualtat d’oportunitats. Una de les problemàtiques dels pobles petits i disseminats, amb poca població, és l’accés als serveis, en general, i als serveis públics, en particular.
La reunió ha servit, a més, per fer una diagnosi conjunta sobre la realitat d’aquests petits municipis de menys de 1.000 habitants —prop de 500 repartits per tot Catalunya— i compartir els grans reptes i les diverses problemàtiques, entre les quals hi ha també l’accés als serveis públics en àmbits com el de la justícia o l’atenció a les víctimes.
La reunió ha permès establir un marc de diàleg i col·laboració, amb la premissa que la prestació d’uns serveis públics de proximitat i de qualitat és clau per millorar la vida dels residents als micropobles, que representen la Catalunya més despoblada, amb menys infraestructures i, per tant, amb unes necessitats més específiques.
Amb aquesta trobada, el Departament fa un pas més cap a l’objectiu de posar els serveis públics al capdavant de l’acció de Govern, aproximant-los al màxim al conjunt dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya, i garantint una millor vertebració i cohesió territorials entre zones urbanes i rurals.