- El nou equipament disposa de plaques solars que generen 7,5 kW d’energia neta per a l’autoconsum de les instal·lacions
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha visitat aquest dissabte Vilafant i Portbou. A l’Ajuntament de Vilafant l’alcaldessa Montse de la Llave ha demanat a la Generalitat de Catalunya que tingui en compte que Vilafant treballa per tenir un municipi, on a l’àmbit intern hi hagi vies d’accés per a veïns i visitants, mentre que les carreteres interurbanes se situïn fora del municipi. L’alcaldessa ha destacat la importància que Vilafant sigui un municipi sense cotxes de pas. També ha demanat al nou govern que tingui en compte tant la connexió entre el Pont del Príncep de Vilamalla fins al Tren d’Alta Velocitat, com la connectivitat viària d’aquesta zona per potenciar-ne l’ús industrial que hi és previst. La consellera i l’alcaldessa han coincidit a garantir que qualsevol projecte es faci basat en la protecció del medi ambient.
La consellera Sílvia Paneque ha volgut recordar el paper que sempre ha tingut Vilafant per la seva ubicació estratègica. “El Corredor Mediterrani és una prioritat d’aquest mandat. Amb el secretari Manel Nadal hi hem insistit. Aquest projecte va ser estratègic durant els governs de progrés de Maragall i de Montilla i, ara, cal tornar-lo a impulsar”. Vilafant està ben posicionat dins de les rutes que connecten Espanya amb França, gràcies a la proximitat amb l'AP-7 i les connexions ferroviàries que faciliten el transport de persones i, potencialment, de mercaderies. “Tinc constància de la voluntat de l’alcaldessa d’enfortir el teixit industrial i els accessos han de ser moderns i actualitzats”.
Visita a Portbou
La consellera, després, ha visitat Portbou. Acompanyada per l’alcalde, Gael Rodríguez Garrido, Paneque ha valorat el resultat dels treballs executats, on s’ha tingut en compte tant la funcionalitat com l’impuls de la mobilitat sostenible en els nous equipaments del port. S'hi han col·locat dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i un punt de recàrrega per a vaixells elèctrics. A més, actualment s’està construint un pòrtic elevador de 30 tones de capacitat per a aixecar vaixells, que es posarà en servei al llarg del mes de desembre. La consellera ha destacat el “salt qualitatiu per al port amb la instal·lació de carregadors de vaixells elèctrics, el primer de la Costa Brava”. Ha afegit la importància del nou edifici, tan necessari al port.
Totes aquestes actuacions suposaran un cost de 765.000 euros durant el 2024. La inversió d’enguany feta pel Consorci Port de Portbou, sumada a la dels quatre anys anteriors suposa una inversió d’1 MEUR. Cal destacar la nova seu del Consorci és un edifici modern, funcional i polivalent. Té una planta i s’ha construït pensant amb les noves necessitats dels usuaris, amb oficines, una sala polivalent per fer formació, reunions i exposicions, a disposició de les entitats del Consorci, magatzems, vestidors i wifi. El nou equipament disposa de plaques solars que generen 7,5 kW d’energia neta per a l’autoconsum de les instal·lacions.