1. Experts reconeguts internacionalment treballaran per fer del món un laboratori d’investigació arquitectònica, un procés els resultats del qual s’exposaran durant el Congrés, que se celebrarà del 28 de juny al 2 de juliol de 2026
  2. Barcelona, que el mateix any serà també Capital Mundial de l'Arquitectura UIA-UNESCO, és la primera ciutat que acull dues vegades el congrés global dels arquitectes

El Consell Executiu ha aprovat avui la subscripció d’un Protocol general d’actuació entre la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) per a la preparació i organització del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) de l’any 2026, a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’un protocol d’intencions del qual s’anirà derivant la signatura de convenis anuals de finançament fins al 2026 per tirar endavant les despeses d’organització del Congrés, que seran assumides a parts iguals entre l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament barceloní.

El Congrés Mundial d’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), que se celebrarà a Barcelona el 2026, presentarà al món sis línies de recerca al voltant de la capacitat de transformació de la realitat a través de l’arquitectura. Aquest és l’objectiu de Becoming. Architectures for a planet in transition, la proposta guanyadora del concurs inèdit per al comissariat del Congrés. El lema principal, Becoming, es desplegarà en sis línies d’investigació curades pels comissaris juntament amb un ampli grup de col·laboradors internacionals convidats. Les conclusions s’exposaran durant el Congrés.

Experts reconeguts internacionalment treballaran per fer del mónun laboratori d’investigació arquitectònica amb l’objectiu que el Congrés Mundial no sigui només de la màxima rellevància per a la comunitat global d’arquitectes, sinó que les seves conclusions emparin coneixements i pràctiques amb un impacte real al dia a dia de les persones i per al futur del planeta. La ciutat comtal, que també ha estat designada Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-UNESCO aquell mateix any, és la primera ciutat que acull dues vegades el congrés global dels arquitectes.

Les tres administracions que signaran el Protocol de col·laboració també exposen la voluntat de posar en marxa òrgans representatius i de gestió executiva per garantir el desenvolupament del Congrés Mundial de l'Arquitectura de la UIA i de la Capitalitat Mundial de l'Arquitectura UIA-UNESCO i la coordinació adequada entre ambdós esdeveniments.