1. La delegada Núria Gil destaca que aquesta iniciativa vol evitar el malbaratament alimentari tot facilitant l’accés a una alimentació saludable de persones en situació vulnerable, reduint l’impacte ambiental i revalorant la tasca del sector primari i del producte de proximitat
  2. Joan Gòdia explica que un terç dels aliments que es produeixen al món es perden o malbaraten, un fet “especialment greu en l’actual context d’emergència climàtica i de sequera”
  3. El xef lleidatà Gonzalo Ferreruela destaca el paper que poden jugar els professionals de la restauració en la conscienciació de la ciutadania
Marató #JoEspigolo 2024 a Alcoletge
Núria Gil, Joan Gòdia i Gonzalo Ferreruela, amb els espigoladors voluntaris
{"name":"2024/10/01/21/46/79e2722f-0ee2-48c4-b1d1-db1fb9f352f9.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":2556892}

Una vintena de persones voluntàries han recollit més de 900 quilos de pomes en un camp d’Alcoletge prèviament recol·lectat, en el marc de la 4a Marató #JoEspigolo per l’aprofitament alimentari. Hi ha participat la delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, acompanyada pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament, Joan Gòdia. També hi han pres part el xef lleidatà Gonzalo Ferreruela, la presidenta de la Fundació Espigoladors, Mireia Barba, i l’alcalde d’Alcoletge, Josep M. Gras.

La que s’ha celebrat avui a Alcoletge forma part d’un seguit de sis espigolades simultànies organitzades arreu del país per la Fundació Espigoladors, conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquestes accions s’inclouen en la campanya “Aprofitem els Aliments”, que promou la conselleria a través de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia. La resta d’espigolades s’han realitzat al Barcelonès, al Vallès Oriental, al Baix Camp i a l’Alt Empordà.

Aquestes accions se celebren el 29 de setembre, dins del cicle d’activitats emmarcades en el Dia Internacional de Conscienciació sobre les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, a diferents indrets de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer els avantatges de l’espigolament.

L’activitat d’espigolar consisteix a recollir als camps, previ acord amb els seus propietaris i amb la col·laboració de persones voluntàries, les fruites i verdures que, sigui per motius estètics, per baixades de preu, per excedents de producció i per davallada de vendes, no han pogut tenir sortida comercial. Els productes recollits es fan arribar a entitats socials perquè els facilitin a persones en situació vulnerable.

Fer visibles els beneficis socials i ambientals de l’espigolament

La delegada del Govern a Lleida, Núria Gil, ha assenyalat que aquesta iniciativa “parteix d’un ferm compromís social, ambiental i territorial”. Així, ha destacat que, a banda de la mateixa recollida de fruita i el seu lliurament a entitats socials de distribució gratuïta d’aliments, l’espigolament pretén “fer visible el malbaratament alimentari i conscienciar de la importància de reduir-lo per a facilitar l’accés a una alimentació saludable de persones en situació vulnerable; atenuar l’impacte ambiental per fer front a l’emergència climàtica; revalorar la tasca del sector primari i del producte de proximitat; apropar la població urbana al camp; mostrar, sobre terreny, l’abast i les causes de la problemàtica de les pèrdues alimentàries al sector primari, i sensibilitzar sobre el valor dels aliments”. “Aquests objectius -ha afegit- ens interpel·len especialment a les terres de Lleida, amb el pes fonamental que hi té el sector agroalimentari”.

Per la seva banda, Joan Gòdia ha explicat que un terç dels aliments que es produeixen al món es perden o malbaraten, un fet que és “especialment greu en el context d’emergència climàtica i sequera que afrontem, que pot condicionar l’increment o manteniment de la superfície de cultiu”. Gòdia ha destacat que, segons les estadístiques oficials de la Unió Europea, cada ciutadà europeu malbarata 127 kg d’aliments a l’any i el 54% d’aquestes pèrdues es produeixen en l’àmbit de la llar. En aquest sentit, ha fet una crida a la sensibilització de tota la ciutadania envers aquesta situació. “Tots i totes, en la nostra vida quotidiana, podem fer, cada dia, alguna cosa per contribuir a reduir el malbaratament d’aliments”, ha dit. A més, també s’ha referit a les conseqüències ambientals del malbaratament d’alimentari. Així, per exemple, ha ressaltat que la generació dels productes dilapidats genera el 8% dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle del planeta.

Gonzalo Ferreruela ha incidit en la importància de la conscienciació de la ciutadania envers la necessitat d’aprofitar els aliments des de qualsevol dels àmbits que hi estan relacionats, entre els quals la restauració. “La implicació dels cuiners, molts dels quals gaudeixen d’una major visibilitat, és també una via interessant per a sensibilitzar tothom de la necessitat d’acabar amb el malbaratament alimentari”.

La campanya “Aprofitem els aliments” forma part de l’estratègia del Departament d’Agricultura per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que al seu torn s’emmarca dins l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular. La campanya continuarà amb la proposta Gastrorecup, en què 51 restaurants de Catalunya, 7 dels quals de la demarcació de Lleida, oferiran menús fins al pròxim 5 d’octubre elaborats amb aliments recuperats, cedits per empreses col·laboradores, en perfecte estat de consum però descartats per motius estètics o per excedent de producció. La campanya clourà amb el Gran dinar d’aprofitament a Girona a partir d’aliments que s’espigolaran durant la setmana.

La Fundació Espigoladors fa enguany el seu 10è aniversari, sota el lema “Espigolant oportunitats, transformant vides”.

3  

Imatges

Imatge de l'espigolada a Alcoletge

Imatge de l'espigolada a Alcoletge 2873655

Un espigolador voluntari

Un espigolador voluntari 823056

El xef lleidatà Gonzalo Ferreruela col·laborant amb l'espigolada

El xef lleidatà Gonzalo Ferreruela col·laborant amb l'espigolada 828966