- El Consell Executiu dona llum verda a l’acord que posa en marxa l’estratègia de renovació del sector públic per donar millor resposta a les necessitats socials i econòmiques del país
- Una comissió d’experts elaborarà propostes sobre 12 àmbits prioritaris per impulsar la simplificació normativa, garantir l’accessibilitat de les relacions amb l’Administració i la consolidació de l’ocupació pública de qualitat
- El catedràtic Carles Ramió liderarà la comissió d’experts, que presentarà un informe final amb les actuacions dissenyades d’aquí a deu mesos i seran avaluades per una segona comissió integrada per representants de tots els departaments de la Generalitat
- L’acord també preveu posar en marxa un pla de xoc amb mesures d’aplicació urgent, amb 17 accions a desenvolupar en els propers mesos
- El pla inclou mesures com ara impulsar els canvis legislatius necessaris per garantir l’atenció presencial sense necessitat de cita prèvia en els serveis públics; la creació de 2.000 places de pràctiques remunerades per a joves estudiants per atraure talent del món universitari; la simplificació de l’organització administrativa i la consolidació de l’ocupació pública de qualitat
El pla de reforma i transformació de l’Administració ja està en marxa. El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts l’acord per impulsar l’estratègia de transformació i millora dels serveis públics, presentada ahir en roda de premsa pel conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i que també inclou un pla de xoc amb mesures d’aplicació urgent. L’estratègia preveu un procés gradual i profund de transformació i millora dels serveis públics, impulsant la renovació de la gestió pública per donar resposta a les actuals necessitats socials i econòmiques del país.
El Govern es planteja una autèntica transformació que situï la ciutadania en el centre de les seves decisions i avanci cap a una Administració capaç de resoldre amb més eficàcia i eficiència els reptes plantejats. La nova estratègia institucional, impulsada pel Departament de la Presidència, abordarà qüestions vinculades a la simplificació de processos i organitzativa, la racionalització de tràmits, la transformació digital i la redefinició del model de la funció pública.
Per tirar endavant aquest canvi de paradigma, l’acord preveu generar un espai de reflexió col·lectiva per elaborar propostes concretes. Així, es crearà la Comissió d’experts per a la definició de l’estratègia de transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la millora dels serveis públics (CETRA). S’encarregarà de fomentar un debat participatiu amb persones expertes en l’administració, la governança pública i la transformació digital amb l’objectiu de plantejar propostes, analitzar el seu impacte i viabilitat i definir la planificació i calendarització per implementar-les.
La CETRA estarà presidida per Carles Ramió, doctor en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb una àmplia trajectòria en l’àmbit de la gestió pública i la reforma administrativa. I hi haurà 12 vocalies, totes elles persones de reconegut prestigi en la gestió pública.
La comissió es reunirà mensualment per tal de presentar en un termini màxim de deu mesos un informe final de propostes. Actuarà sobre els 12 àmbits prioritaris al voltant dels quals gira l’estratègia de transformació del sector públic del Govern, i es constituirà un grup de treball específic per cada àmbit que estarà coordinat per una de les vocalies. Els àmbits prioritaris són:
- La simplificació normativa i de processos.
- El disseny dels serveis públics des de les necessitats i la mirada de la ciutadania.
- La digitalització integral de l’Administració.
- Garantir l’atenció presencial a la ciutadania.
- La transparència de la traçabilitat dels tràmits i serveis.
- La consolidació de l'ocupació pública de qualitat.
- El sector públic com a generador d'activitat econòmica i la col·laboració amb el sector social, cívic i privat.
- La definició d'un nou model de la direcció pública professional.
- La prospecció de l'impacte de la demografia i el canvi climàtic en la prestació dels serveis públics.
- El prestigi institucional.
- Una comunicació clara.
- Els instruments d'avaluació de les polítiques públiques.
A més, es crearà la Comissió Interdepartamental per a la implementació de mesures de transformació de l’Administració (CIMTA), que emetrà un informe final per a la implantació de les propostes elaborades per la comissió d’experts. Comptarà amb representants amb càrrec directiu de tots els Departaments de l’Administració de la Generalitat, i haurà d’emetre l’informe en un termini màxim de quatre mesos des que la comissió d’experts hagi finalitzat la feina i hagi entregat el conjunt de propostes.
Pla de xoc amb mesures d’aplicació immediata
L’acord de Govern preveu un segon eix bàsic que inclou la posada en marxa d’un pla de xoc amb mesures d’aplicació urgent. Hi ha un total de 17 accions que permetran dur a terme millores a curt termini en el sector públic. S’implementaran en els propers mesos, en paral·lel a la feina de la comissió d’experts.
Entre les més destacades hi ha la tramitació dels canvis legislatius necessaris per garantir el dret a l’atenció presencial sense necessitat de cita prèvia obligatòria en la prestació dels serveis públics en qualsevol administració i organisme públic de Catalunya. El que es pretén és millorar l’atenció ciutadana presencial i fer-la més eficient, apropar la ciutadania a les administracions públiques catalanes i lluitar contra la bretxa digital. Això es farà de manera compatible al sistema de cita prèvia, que també es millorarà per fer-lo més eficient i útil per a la ciutadania i per garantir l’atenció directa. A banda, una altra de les mesures rellevants és la creació de 2.000 places de pràctiques remunerades per a joves estudiants per atraure talent del món universitari.
En concret, les accions immediates s’agrupen en tres blocs:
Vuit mesures en l’àmbit de la funció pública
- Crear un programa de noves vocacions professionals al servei públic amb 2.000 pràctiques professionals remunerades enfocades a joves estudiants.
- Mesures per simplificar i agilitzar els processos de selecció i provisió.
- Habilitar el desenvolupament normatiu de la direcció pública professional.
- Disposar d’un sistema d’ajuts, a través d’una convocatòria pública per a joves estudiants d’oposicions.
- Incorporar les directrius per a l’impuls de la planificació estratègica en matèria de recursos humans i definir un pla general d’ordenació i de gestió dels recursos humans de la Generalitat de Catalunya.
- Impulsar un nou sistema d’informació dels recursos humans d’acord amb la tecnologia actual.
- Redissenyar el paper de l’Escola d’Administració Pública.
- Instrumentar actuacions per garantir una ocupació pública de qualitat, estable i dimensionada.
Sis mesures en prestació de serveis
- Impulsar els canvis legislatius necessaris per garantir el dret a l’atenció presencial i sense necessitat de cita prèvia obligatòria en la prestació dels serveis públics en qualsevol administració i organisme públic de Catalunya. En un any es posarà fi a la cita prèvia obligatòria en tot el sector públic de Catalunya.
- Impulsar un Acord de Govern per a la simplificació de tot l’ecosistema de webs i aplicacions mòbils de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
- Iniciar el procediment per dissenyar i implementar el nou espai web de serveis digitals de la Generalitat de Catalunya.
- Desplegar el model d’acompanyament a la ciutadania, estenent la figura de l’agent digital en punts d’autoservei de les oficines d’atenció ciutadana i posant en marxa el servei d’oficina mòbil.
- Iniciar el disseny i la implementació tecnològica d’un sistema de valoració dels serveis digitals públics amb l’objectiu d’introduir la millora contínua en el procés de transformació digital de l’Administració.
- Impulsar un Acord de Govern que actualitzi l’Acord de Govern 29/2024, de 6 de febrer, d’impuls de la comunicació clara de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, per tal que les comunicacions i notificacions del Govern de la Generalitat amb la ciutadania es facin amb criteris de comunicació fàcil i llenguatge jurídic accessible. Es farà la revisió de totes les comunicacions de la Generalitat en un any per adaptar-les a aquests criteris.
Tres mesures en l’àmbit de l’organització del sector públic i l’organització
- Millorar la governança de les entitats del sector públic de l’Administració de la Generalitat incorporant membres independents en els òrgans col·legiats de govern de les entitats del seu sector públic.
- Implementar les mesures de simplificació i reordenació del sector públic institucional de l’Administració de la Generalitat aplicant l’Acord de Govern de 9 de gener de 2024.
- Simplificar l’organització administrativa reduint els actuals òrgans col·legiats de l’Administració de la Generalitat per optimitzar la presa de decisions.