La consellera de Benestar i Família en funcions, Irene Rigau, rep avui una delegació de la Federació russa per tractar temes d’adopcions. La reunió s’emmarca en els contactes entre Catalunya i els països d’origen dels menors d’adopció que organitza regularment l’ICAA (Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció). La delegació de la Federació russa ha tingut també una trobada informal amb un grup de més de cent famílies catalanes que han adoptat infants provinents d’aquell país.

Barcelona, 1 de desembre de 2003

Per tal de facilitar l’adopció internacional, la Generalitat de Catalunya, a través de  l’ICAA (Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció), manté des de fa anys una política d’apertura amb nous països, alhora que consolida els llaços ja establerts amb anterioritat. Delegacions de l’ICAA es traslladen regularment als països d’origen dels infants per conèixer les seves polítiques d’adopció i establir els canals legals pertinents; en d’altres ocasions és una delegació del país d’origen que es trasllada a Catalunya per informar-se de la nostra política en matèria d’adopcions.

Dins d’aquesta política d’aproximació i coneixement mutu, l’ICAA ha convidat una delegació de la Federació russa per tal que conegui directament la nostra realitat i pugui copsar de primera mà com es troben els nens russos que han estat adoptats a Catalunya, com evolucionen i com s’integren en la nostra societat. Aquesta visita té per objectiu enfortir i consolidar els llaços entre ambdós països, alhora que agilitarà, en la mesura del possible, l’adopció de menors de la Federació russa.

La delegació de la Federació russa ha estat rebuda per la consellera de Benestar i Família en funcions, Irene Rigau, acompanyada de la directora de l’ICAA, Victòria Perearnau. Anteriorment, el dissabte 29 de novembre, es va celebrar una trobada informal entre l’esmentada delegació i un grup de més de cent famílies adoptants d’infants provinents de Rússia.

En el decurs de la visita de la delegació russa, que es perllongarà fins dimecres, 3 de desembre, també s’han previst diverses reunions de treball amb ASFARU (Associació de Famílies Adoptives de Rússia) i entitats col·laboradores acreditades per tramitar adopcions en aquest país.

La delegació de la Federació russa està encapçalada per la presidenta de l’Associació d’Ajuda a la Infància i Cap del Departament de Suport pedagògic i Rehabilitació dels Infants del Ministeri d’Educació, Galina N. Trostanetskaya,  i pel vicedirector general d’Ordre Públic de l’àrea de Seguretat Ciutadana del Ministeri de l’Interior,  Vladimir Y. Golubovskiy. Els acompanya el cònsol general de la Federació russa a Barcelona, Dimitry Kazimirov i el cònsol general adjunt, Sergey V. Khopov.

 

Dades

L’any 2002, de les 2.111 sol·licituds d’adopció internacional que va rebre l’ICCA, Rússia va ser en primer lloc amb 695, seguida de Xina amb 403.

L’any 2002, de les 1056 adopcions dutes a terme, 434 adopcions provenien de  Xina, seguida de Rússia amb 256.

En aquest any 2003, des de gener a octubre, s’han presentat 2358 sol·licituds, de les quals, en primer lloc, 690 han estat per la Xina, i en segon lloc 608 sol·licituds per Rússia.

En el mateix període, des del gener a octubre de 2003, s’han dut a terme 899 adopcions internacionals, de les quals, en primer lloc, 375 han estat de Rússia i en segon lloc de Xina amb 204 adopcions.