La Generalitat presenta el primer Institut especialitzat en l'atenció integral per a malalts d'Alzheimer i de suport a les seves famílies

El Departament de Benestar i Família invertirà 8,5 milions d'euros en la seva construcció

query_builder   17 setembre 2003 19:27

event_note Nota de premsa

La Generalitat presenta el primer Institut especialitzat en l'atenció integral per a malalts d'Alzheimer i de suport a les seves famílies

El Departament de Benestar i Família invertirà 8,5 milions d'euros en la seva construcció

La consellera de Benestar i Família i el conseller de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya han presentat el projecte del centre Sociofamiliar Alzheimer, que integrarà l’assistència, investigació i assessorament i suport a les famílies dels afectats per aquesta malaltia. Aquest centre de referència, el primer de les seves característiques a l’Estat espanyol, serà gestionat per una fundació que comptarà amb la participació de representants de les associacions de familiars, dels departaments de Benestar i Família i de Sanitat i Seguretat Social i de l’àmbit professional i universitari.

El nou Institut Sociofamiliar Alzheimer, el primer de les seves característiques a l’Estat espanyol, permetrà donar una atenció global de qualitat a les demandes i necessitats socials de les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències i, també, ser un centre de suport a les seves famílies.

 

L’Institut estarà ubicat al Parc Sanitari Pere Virgili, al recinte de l’antic Hospital Militar de Barcelona, i la seva construcció suposarà per al Departament de Benestar i Família una inversió de 8 milions i mig d’euros.

 

Constarà de dos edificis de quatre plantes, amb una superfície total de quasi 9.000 metres quadrats, i amb una concepció arquitectònica innovadora al servei de les necessitats específiques dels malalts.

 

Aquests estaran agrupats en petites unitats de convivència de fins a deu persones supervisades per un curador que serà alhora el seu tutor. Cada unitat de convivència disposarà de sales de dia amb tres ambients diferenciats:

 

Una sala comú de convivència que funcionarà com menjador i zona de treballs manuals i activitats en grup.

Una sala de teràpia on es realitzaran els tallers d’estimulació cognitiva.

Una sala d’estar de descans per compartir amb familiars i visites.

 

Els  serveis d’atenció personal estaran reforçats amb un taller de manualitats, una sala de psicoexpressió, un despatx de fisioteràpia i una piscina, entre d’altres.

 

El projecte de construcció va ser encarregat el passat mes de juliol i és previst que les obres comencin l’estiu de l’any vinent i que s’acabin el segon semestre de l’any 2005.

 

Àrees d’actuació

 

L’Institut Sòciofamiliar Alzheimer estarà organitzat en tres àrees funcionals d’actuació:

 

L’àrea d’atenció residencial, amb continguts terapèutics, l’àrea de docència, formació a professionals i orientació a les famílies i, finalment, l’àrea de recerca social i biomèdica.

 

L’àrea d’atenció residencial  oferirà 91 places residencials que abastaran tot el procés de la demència, 54 places en règim temporal de respir i 12 places d’atenció nocturna mentre que l’àrea d’atenció diürna disposarà d’un centre de dia terapèutic i de taller de memòria, amb 150 places, així com serveis de suport a domicili.

 

L’Institut Sociofamiliar Alzheimer neix amb la vocació d’esdevenir un referent dels països del sud d’Europa i expressa el compromís per donar als ciutadans de Catalunya una atenció més propera i de més qualitat.

 

Primera reunió del patronat de la Fundació i signatura del conveni

 

Avui es reuneix per primera vegada la junta del Patronat de la Fundació Institut Sociofamilar Alzheimer que serà l’encarregada de gestionar el centre, i està presidida per la consellera Irene Rigau.

 

Aquesta Fundació comptarà amb la participació de representants de les associacions de familiars, dels departaments de Benestar i Família i de Sanitat i Seguretat Social i de l’àmbit professional i universitari.

 

D’altra banda, també s’ha signat el conveni de col·laboració entre el departament de Sanitat i Seguretat Social i el departament de Benestar i Família per fer el seguiment, de manera consensuada, de la construcció dels edificis que acolliran la residència. El CatSalut és el propietari del solar on s’ubicarà l’Institut Sociofamiliar Alzheimer i el departament de Benestar i Família és el promotor d’aquest projecte.