El Departament de Benestar i Família ha promogut la creació d’un servei d’atenció diürna a persones pluridiscapacitades per tal de facilitar-les la permanència en el seu entorn habitual. La creació d’aquest servei, en col·laboració amb la Fundació Catalana Guimbarda, s’inscriu en el marc de les mesures de conciliació horària familiar i del Programa de respir per a famílies amb fills discapacitats. El Departament ha aportat 89.182 € al projecte, a més del manteniment anual de les 20 places existents.

Barcelona, 14 de febrer de 2003

El Departament de Benestar i Família té diferents programes i serveis socials per a persones disminuïdes i les seves famílies, que els permeten romandre en el seu entorn social i familiar i evitar-ne l’internament. En el marc d’aquests programes, el Departament promou la creació de serveis diürns d’atenció especialitzada, destinats a garantir als usuaris una assistència rehabilitadora.

Aquest servei consisteix en que el centre estigui obert de nou a vint hores i en aquest espai de temps continuar oferint activitats lúdico-terapèutiques i rehabilitadores juntament amb les tasques més assistencials i dificultoses per les famílies com són els banys i tots els àpats del dia.

El primer d’aquests serveis, que la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, inaugura demà dissabte 15 de febrer a les 11.00 hores, te caràcter de centre pilot alternatiu a l’internament en residència i s’ha creat amb la col·laboració de la Fundació Catalana Guimbarda, de Barcelona.

El Departament ha aportat 89.182 euros a aquest projecte i aporta el manteniment de les 20 places de que disposa. Està previst propiciar la creació d’altres serveis equivalents amb la col·laboració d’ASPROCES (Asociació Promotora de Centres d’Educación Especial), de Sant Just Desvern, i de Nexe Fundació, de Barcelona.

Conciliació d’horaris familiars, escolars i laborals

La creació de serveis d’atenció diürna per a persones pluridiscapacitades que, com a conseqüència del seu grau de disminució, necessitin atenció i suport per a les activitats quotidianes, és una de les mesures recomanades per l’estudi de propostes d’intervenció per a la conciliació d’horaris familiars, escolars i laborals que va presentar el Departament de Benestar i Família el octubre de 2002.

L’escola Guimbarda és un centre d’educació especial que funciona en règim de cooperativa de mestres des de l’any 1977. Va néixer per donat resposta educativa a nens en edats compreses entre tres i vint anys que patien greus discapacitats psíquiques i físiques i es trobaven sense escolaritzar.

Fa dos anys l’associació de pares del centre i la cooperativa de mestres van constituir la Fundació Catalana Guimbarda amb la finalitat d’ampliar el Centre de Dia i de millorar les instal·lacions de l’escola. L’objectiu era desenvolupar un projecte que, a més de disposar de les instal·lacions adequades, oferís un servei d’ajuda a les famílies que fos una alternativa a la residència.