1. El cap de l’Executiu ha fet la tradicional ofrena a la tomba del president Lluís Companys a Montjuïc, acompanyat del Govern
  2. Prèviament, Illa ha encapçalat l’ofrena conjunta amb el president del Parlament i l’alcalde de Barcelona, al monòlit que recorda el lloc on va ser afusellat el president català

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat avui, en complir-se 84è aniversari de l’assassinat del president Companys a mans de la dictadura franquista, que “per avançar cap a un futur millor hem de mantenir viva la memòria històrica i col·lectiva dels qui van defensar la democràcia”.

Després de fer la tradicional ofrena a la tomba del qui fou cap del Govern, al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc, Illa ha posat en valor “la memòria, el reconeixement, la reparació, el compromís i les lliçons que podem extreure de la tasca de capteniment del president Companys” i, ha assegurat, que amb la nul·litat del judici legal que va patir el president “hem d’aprendre del passat per guanyar el nostre futur.

El president Illa i el Govern fa l'ofrena a la tomba del president Companys
El president Illa i el Govern a l'ofrena a la tomba del president Companys (Fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2024/10/15/11/04/e404d6bc-9904-44a9-abb4-50f463186015.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":250833}

En la declaració que ha fet davant els mitjans, el president també ha volgut deixar clar que Companys “transcendeix les sigles de partits i ens pertany, d'alguna manera, a totes i a tots els catalans” i “és un símbol del catalanisme i de totes les víctimes de la dictadura franquista”.

El president, que ha fet l’ofrena acompanyat del Govern, també ha reconegut el “compromís ferm, constant i tenaç amb Catalunya fins a l'últim moment de la seva vida” del president Companys, que va fer, ha dit, “amb dignitat i amb valentia”.

Pel president, l’exemple de Companys “ens recorda la necessitat del compromís en la defensa de la pau d’un món que es regeix per regles i no per la llei del més fort”, perquè ha assegurat que en el context actual “la millor garantia de pau és la democràcia que avui també necessitem reforçar contra els qui ataquen els seus valors de respecte i de convivència”.

Prèviament, el president ha fet l’ofrena conjunta amb el president del Parlament, Josep Rull, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, davant el monòlit que hi ha al Fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, lloc on va ser afusellat el president Companys el 15 d’octubre de 1940.

Illa i el Govern també han dipositat una corona davant el monument als Immolats, que hi ha al cementiri, al costat de la tomba del president.

3  

Imatges

Fotografia de l'ofrena del president Illa i el Govern a la tomba del president Companys

Fotografia de l'ofrena del president Illa i el Govern a la tomba del president Companys 250833

Fotografia de la declaració del president Illa

Fotografia de la declaració del president Illa 108377

Fotografia del president Illa fent l'ofrena

Fotografia del president Illa fent l'ofrena 10122080