1. Es crea la Direcció General d’Activitat Econòmica, amb l’objectiu de liderar estratègies de promoció econòmica i suport a l'economia catalana
  2. L’Autoritat Catalana de la Competència torna a adscriure’s al Departament d’Economia i Finances


El Govern ha aprovat la nova estructura del Departament d’Economia i Finances, que té com a principal novetat la creació de la Direcció General d’Activitat Econòmica, dins la Secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus. Aquest canvi en l’organigrama respon a la voluntat del Govern de reforçar el lideratge de Catalunya en matèria econòmica, amb una direcció que tindrà entre les seves funcions impulsar estratègies i actuacions de promoció econòmica i de suport a l'economia catalana.

El decret també especifica que la direcció es dedicarà a promoure estratègies i iniciatives per facilitar l'accés del teixit econòmic català al finançament, i facilitar el desenvolupament de projectes estratègics a Catalunya. D’aquesta Direcció General en dependran la també nova Subdirecció General de Promoció Econòmica i l’Àrea d’Innovació Transformativa (fins ara anomenada Àrea d’Estratègia Econòmica).

Així, la Secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus quedarà integrada per tres direccions generals: Activitat Econòmica; Anàlisi i Prospectiva Econòmica; i Fons Europeus i Ajuts d’Estat. També s’adscriurà a la secretaria l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que torna a vincular-se orgànicament al Departament d’Economia i Finances. En aquest sentit, el decret especifica que la Secretaria tindrà entre les seves funcions impulsar i liderar estratègies enfocades a potenciar els sectors econòmics emergents a Catalunya i establir un marc de confiança i competència lleial i regulada entre les diferents parts implicades, amb l'objectiu de facilitar un entorn estable per al seu desenvolupament.

Manteniment de les quatre grans àrees organitzatives

El nou decret manté l’estructura del departament en quatre grans àrees:

  1. Secretaria General.
  2. Secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus.
  3. Secretaria d’Hisenda.
  4. Intervenció General.

La Secretaria General, la Secretaria d’Hisenda i la Intervenció General mantenen la mateixa estructura i funcions establertes al Decret 58/2022, de 29 de març, de reestructuració del Departament d’Economia i Hisenda, i a la resta de normativa aplicable.