1. La subvenció va destinada a les Agrupacions de Defensa Vegetal

El Govern ha autoritzat, amb càrrec als pressupostos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, dotar fins als 2,6 milions els ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal per a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) l’any 2025, la mateixa despesa que la convocatòria de l’any 2024.


Les ADV constitueixen un teixit que permet mantenir un estat d’alerta i vigilància constant de plagues sobre el territori. La detecció ràpida de l’aparició de noves plagues, malalties o males herbes, o de canvis en les seves patologies o comportament, és una eina essencial per a la prevenció, contenció i erradicació d’aquests organismes nocius per als vegetals.


La subvenció inclou les actuacions d’assessorament en gestió integrada de plagues, la col·laboració amb les xarxes de seguiment de plagues, malalties i males herbes i la realització d’assajos. Aquest acompanyament i assessorament dels tècnics al sector en aquesta gestió integrada de plagues és un dels objectius fixats en el Pla d’acció per assolir l’ús sostenible de productes fitosanitaris a Catalunya 2022-2030.


L’objecte d’aquests ajuts és la prestació dels serveis en matèria de sanitat vegetal adreçats a la prevenció i millora de la lluita del sector agrícola contra les plagues i malalties dels vegetals. Les despeses subvencionables són les actuacions d’assessorament tècnic en matèria de sanitat vegetal i les adreçades a la prevenció, el control, l’erradicació i la millora de la lluita contra les plagues i malalties dels cultius. 


Xarxa agrícola


Actualment, a Catalunya, hi ha 122 ADV actives que representen una superfície assessorada de 253.002 hectàrees i suposen aproximadament un 34% respecte del total declarat a la Declaració agrària DUN. Hi ha conreus com ara l’arròs que presenten percentatges d’assessorament en ADV al voltant del 100%. D’altres també d’elevada importància, com ara la fruita i la vinya, presenten percentatges que superen el 77%, i, en definitiva, possibiliten una gestió més sostenible de la producció agrícola.


L’ús de tècniques alternatives sostenibles, com ara la confusió sexual amb feromones, la captura massiva i la lluita biològica contra les plagues, permet reduir els tractaments fitosanitaris amb productes de síntesi, amb la millora econòmica i mediambiental que això suposa per als agricultors i per al territori.