1. El document preveu, entre d’altres, la creació d’una reserva pública de solars peragilitar la construcció de nous pisos
  2. L’acord inclou un Fons Públic d’Emancipació per fer un préstec per a l’entrada dels pisos de compra als joves, que no s’haurà de retornar fins al cap de 30 anys


El Consell Executiu d’aquest dimarts ha aprovat el Pla de mesures urgents per incrementar l’oferta d’habitatge protegit a Catalunya. És un document que preveu un seguit d’accions que tenen com a objectiu aconseguir més disponibilitat de sòl, agilitar els processos per a la construcció d’habitatge de lloguer, afavorir un concert amb el món municipal i dotar recursos per poder facilitar la construcció d’habitatges i que hi accedeixin els col·lectius vulnerables.

Entre les mesures existents hi ha la Reserva pública de solars, que tindrà com a objectiu determinar anualment els espais disponibles per construir habitatges de protecció oficial de lloguer. S’hi registraran solars que ja disposin de promotor, solars sense promotor o promotors privats. La Generalitat obrirà després una convocatòria pública d’ajuts. El Govern preveu que l’Institut Català de finances posi en marxa una línia de préstecs a partir de 500 milions d’euros anuals per a operadors públics i privats que construeixin habitatge protegit inclòs en la Reserva pública de solars i suplir així la manca de finançament.

El document també preveu impulsar les modificacions normatives necessàries perquè els municipis puguin destinar a l’ús habitacional solars que inicialment van ser planificats com a equipaments, però que en l’actualitat no requereixen aquest ús. L’objectiu, en aquest cas, és aconseguir més habitatge per als col·lectius amb dificultats.

El Pla pretén accelerar la transformació de sòls residencials destinats a habitatges de protecció oficial, així com intensificar la promoció directa. L’Incasòl, segons queda definit al document, disposarà de finançament per adquirir sòl per al lloguer protegit i obrirà una convocatòria anual d’adquisició d’edificis d’obra nova qualificats d’habitatge protegit per destinar-los al lloguer. També es dotarà dels béns de la Generalitat amb potencial per acollir lloguer protegit.

L’acord aprovat també inclou la creació de la Taula de treball entre la Generalitat i el govern espanyol per aconseguir la transformació de sòl i edificis de titularitat estatal en habitatges de protecció oficial o allotjaments dotacionals. Pel que fa al món local, hi haurà una convocatòria anual de subvencions adreçada als ajuntaments per contractar equips externs que facilitin l’assistència tècnica per promoure habitatge protegit de lloguer.

Fons d’emancipació

El pla també preveu un Fons públic d’emancipació perquè els joves puguin ajornar l’entrada de la compra del seu primer habitatge del mercat lliure. La proposta, que en cinc anys vol arribar a 12.000 unitats familiars, preveu que els joves que accedeixen al seu primer habitatge puguin ajornar l’entrada a satisfer (amb el topall màxim que es fixarà), de tal manera que no hagin de retornar-la fins al cap de 30 anys, quan ja hagin satisfet el préstec principal per la compra de l’habitatge. Es pretén, doncs, que els joves no tinguin la doble càrrega d’haver de retornar a la vegada el préstec principal i el retorn del préstec per l’entrada. L’Institut Català de Finances crearà el Fons i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya subvencionarà l’ajornament de l’entrada. Per accedir a aquest ajut, caldrà incloure el pis com habitatge de preu limitat de forma permanent.Aquesta nova figura significarà que només es podrà vendre al preu que s’ha comprat més l’increment del preu de la vida, de tal manera que el jove recuperarà sempre en valor actual tots els diners invertits, però sense increments addicionals de preu. Aquesta proposta està dotada amb 100 milions d’euros anuals.

El document també vol intensificar l’adquisició d’habitatges de segona mà per part de la Generalitat amb l’objectiu d’incrementar el parc públic de lloguer per a famílies vulnerables, així com l’aprovació d’un règim sancionador per a la contenció de rendes.

Una altra de les mesures consisteix a fer les modificacions legislatives pertinents perquè les obres d’habitatge de lloguer protegit puguin començar al més aviat possible mitjançant una llicència bàsica. Amb la llicència bàsica es podran iniciar les obres, garantint el compliment dels paràmetres urbanístics que regula el planejament, mentre es tramita la llicència urbanística definitiva que requerirà la validació del projecte executiu.

En la mateixa línia d’agilitzar i dinamitzar les tramitacions urbanístiques, el document inclou la creació del Comitè d’agilització urbanística per millorar la coordinació entre tots els organismes implicats i l’impuls del Decret d’habilitació d’entitats per poder disposar abans de les llicències urbanístiques municipals.

Finalment, l’acord pretén incrementar els ajuts per garantir la permanència de famílies vulnerables a la seva llar. Amb aquesta idea, la dotació per als programes que desenvolupa l’Agència de l’Habitatge de Catalunya s’incrementarà fins als 500 milions d’euros anuals i permetrà, entre d’altres, cobrir les despeses de lloguer d’aquelles persones que no puguin assumir la totalitat del cost de l’habitatge.