La justificació del programa ve donada pels següents motius:
L’augment de l’accidentalitat entre la gent gran, sobretot, pel que fa a atropellaments de vianants. Funció educadora i socialitzadora de les persones grans. Transmissió de valors cap als infants. Reciclatge dels propis coneixements, actituds i comportaments en relació amb la seguretat viària.El programa, fruit d’una iniciativa de l’IMSERSO, ha estat organitzat per l’Institut de Trànsit i Seguretat Vial de la Universitat de València i compta amb el suport del Consell de la Gent Gran de Catalunya, òrgan consultiu del Departament de Benestar i Família en tot allò que es refereix a la gent gran. El programa té per objectiu construir la metodologia d’un entorn educatiu en seguretat viària per a la gent gran.
Descripció del curs
El programa es portarà a terme durant els mesos d’octubre i novembre a 53 casals de gent gran del Departament de Benestar i Família. Un total de 41 estan situats a les comarques de Barcelona, 4 a les comarques gironines, 5 a les comarques de Lleida, 2 a les comarques tarragonines i 1 a les Terres de l’Ebre. És previst que al voltant de 1.200 persones usuàries dels casals de gent gran participin en aquest curs, que consisteix en dues sessions formatives de tres hores de durada.
El programa estarà integrat per dos subprogrames que tractaran els dos rols de la gent gran:
Com a vianants
dubten que els vehicles redueixin la velocitat en un pas de vianants troben massa obstacles en les voreres el soroll i les aglomeracions els pertorben desajustaments en els semàforsCom a conductors de vehicles
tenen problemes en entorns molt congestionats de trànsit.Complementàriament hi haurà un tercer àmbit on es tractarà la tercera edat com usuària del transport públic.
Els continguts del curs s’estructuren en cinc blocs:
Accidents de trànsit Errors i infraccions Causes dels accidents de trànsit (factors de risc en la gent gran) Estratègies adequades per afrontar els riscos Conclusions finals.A l’inici i al final del curs es passarà un qüestionari a totes les persones participants sobre les seves actituds, comportaments i creences en relació a la seguretat viària i el trànsit. A partir de les dades obtingudes d’aquestes enquestes, s’elaborarà un informe qualitatiu que es convertirà en una eina de treball útil que permetrà afinar les polítiques de prevenció de l’accidentalitat entre la gent gran i i fomentar el seu paper en la transmissió de valors.
La necessitat i la importància de l’educació viària en el col·lectiu de la gent gran
El Pla Català de Seguretat Viària 2002-2004 del SCT determina el desenvolupament de mesures d’impacte sobre la sinistralitat. Fa especial menció en totes aquelles mesures preventives permeten actuar sobre les causes de l’accidentalitat i que afavoreixen un canvi cultural respecte a la problemàtica del trànsit i sobre la percepció dels ciutadans pel que fa al risc.
En aquest sentit i dins el marc d’estratègies i actuacions previstes i definides en el Pla Català de Seguretat Viària, hi ha un programa d’actuacions específic adreçat a la tercera edat.
El 17,4% del total de la població catalana té 65 o més anys. El 16,7% dels morts per accidents de trànsit durant el 2003 tenien 65 o més anys. Pel que fa a vianants morts, la xifra és encara més preocupant. El 53,68% del total de vianants morts durant el 2003 també formen part d’aquest grup d’edat (de 65 anys o més)
D’acord amb el Pla de Salut 2002-2005, l’augment de l’accidentalitat entre la gent gran, en relació amb els adults d’edat mitjana, es deu fonamentalment a causes derivades de l’estat orgànic, funcional i mental dels afectats i a l‘exposició de factors de risc ambientals com ara una seguretat viària deficient. Un dels tipus de lesió accidental més freqüent entre la gent gran al nostre medi és principalment l’accident de trànsit sobretot com a vianant.