El programa Viure en família es reorienta cap a la gent gran amb dependències moderada i severa i a persones amb discapacitat i es vincula a l’atenció primària i a la prestació de serveis

El Departament de Benestar i Familia, a través de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), ha obert una nova convocatòria d’ajuts per a persones amb dependències -fonamentalment gent gran- per tal que puguin mantenir-se al seu entorn social i familiar habitual, a través d’una prestació econòmica de fins a 240 euros mensuals que es complementarà amb la prestació de serveis a domicili. Benestar i Família destinarà l’any vinent 124 milions d’euros a finançar els ajuts a la dependència de persones que necessiten suport a la llar i es preveu que durant el 2005 el nombre de beneficiaris de la prestació estarà entorn dels 50.000, 13.000 més que ara.

La nova convocatòria, que va ser publicada al Diari Oficial de la Generalitat el passat 24 de desembre i ha entrat en vigor avui, estarà en vigència fins el 10 d’octubre de l’any 2005, data fins a la qual es podran presentar les sol.licituds, que estan disponibles a totes les oficines de Benestar i Família i a la pàgina web del Departament (www.gencat.net/benestar).

Aquesta convocatòria suposa una reorientació del programa Viure en família en vigor des de l’any 2003 i garanteix la continuïtat de les ajudes atorgades en anys anteriors sempre i quan els seus beneficiaris continuin complint els requisits valorats en el moment del seu atorgament inicial.

La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, remarca que els criteris que s’han introduït en la nova ordre “prioritzen l’atenció a la dependència moderada i severa de la gent gran i la vinculen als serveis i a l’atenció social primària; integren la prestació de les persones discapacitades dins dels sistema unificat d’ajuts a persones amb disminució i milloren l’accés dels infants amb dependència en ampliar el seu sostre de renda per tenir-hi dret”. D’aquesta manera “es pretén evitar que els ajuts a la dependència es convertissin en una prestació deslligada de l’atenció social primària i sense un pla de serveis individualitzat”, explica la consellera.

Actualment, les ajudes de fins a 240 euros del programa Viure en família tenen un total de 37.308 persones beneficiàries, 15.111 dels quals hi han accedit per primer cop aquest any. El Departament de Benestar i Família ha destinat al programa un total de 93 milions d’euros que han més que doblat l’aportació que hi havia fet el govern anterior l’any 2003 (43 milions d’euros), en el qual van quedar desateses més de 37.400 sol.licituds. Al llarg d’aquest any i, abans d’obrir una nova convocatòria, l’ICASS ha revisat i valorat totes les 37.308 sol.licituds pendents, un 50% de les quals han estat resoltes favorablement. Un total de 15.111 persones ja han començat a percebre la prestació aquest any i la resta la començaran a rebre el gener vinent.

Transició cap a un nou model

Amb la nova convocatòria, el Departament inicia la transició cap a un nou model d’atenció a les persones amb dependències que es basarà principalment en l’atenció individualitzada i la prestació de serveis a domicili, que es concretarà al llarg de l’any 2005 a través de la creació de l’Agència Catalana de la Dependència i de la posada en marxa de la Xarxa Catalana de Suport a la Vida Autònoma, que ordenarà serveis dispersos, en crearà de nous i estendrà plans d’atenció individual i familiar.

El programa preveu una prestació econòmica de fins a 240 euros mensuals per a les persones majors de 65 anys -que són el 84% de les beneficiàries- amb una dependència moderada i severa, en funció d’una escala de valoració per a les activitats de la vida diària i la seva capacitat cognitiva. També s’estableixen  ajuts per a infants de 0 a 5 anys i persones d’entre 6 i 64 anys discapacitades i amb malalties mentals, que queden inclosos dins de les condicions previstes al Pla Unificat d’Ajuts a Discaoacitats (PUAD), amb un ajut màxim mensual de 273,80 euros, que millora la prestació de fins a 240 euros que rebien amb la convocatòria anterior.