El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero i Grau, i el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, s’han reunit aquesta tarda amb el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, per signar un conveni que té com a objectiu iniciar una nova etapa de relació i cooperació entre les dues administracions.

Les dues institucions parteixen de la base que es donen les condicions “idònies” per tal de posar fi a les divergències que s’han mantingut  en els últims anys en matèria de cooperació econòmica en inversions per a les obres i serveis municipals. És per això que en el conveni s’estableix el compromís mutu de desistir dels litigis que mantenen en relació amb aquesta matèria. Igualment, en l’acord es recull el compromís del Govern de la Generalitat de presentar al Parlament català un nou marc legislatiu que reguli la cooperació local i el finançament local a Catalunya.

La voluntat d’entesa entre les dues administracions es concreta també en la regulació de les aportacions al Pla únic d’obres i serveis (PUOSC). Així, la Diputació es compromet a fer una aportació anual al programa general del PUOSC que complementarà amb altres ajuts i subvencions destinades a obres i serveis municipals dels ajuntaments barcelonins. En la mateixa línia s’acorda que la Diputació de Barcelona, en concepte d’actualització de les aportacions obligatòries corresponents a exercicis passats, abonarà a la Generalitat 34 milions d’euros, quantitat que es destinarà als ajuntaments barcelonins.

Finalment, es recull el compromís de la Generalitat de Catalunya d’iniciar un procés  per a la resituació definitiva dels serveis de competència autonòmica que actualment són finançats o prestats per la Diputació de Barcelona.  A mesura que la Generalitat vagi assumint la prestació d’aquests serveis, la Diputació destinarà els recursos que es vagin alliberant a incrementar les dotacions econòmiques dels seus programes de cooperació municipal.

Les dues institucions s’han mostrat convençudes que aquesta nova actitud beneficiarà els interessos dels municipis que representen.