El Departament d´Ensenyament ha posat en marxa el Primer certamen de Cant Coral a l’escola amb l’objectiu de difondre la pràctica i la creació musical de les alumnes i els alumnes d’Educació Infantil i Primària, per tal de reconèixer la gran tasca musical i educativa que realitza el professorat d’educació infantil i primària i distingir el treball que els centres docents duen a terme en aquest camp.

El certamen, que s’està desenvolupant per fases, finalitzarà el proper 29 d’abril.

En aquest certamen hi participen prop de 4.000 alumnes d’Educació Infantil i Primària de Catalunya. D’aquests alumnes, 301 pertanyen a la delegació territorial d’Ensenyament del Baix Llobregat-Anoia; 519 a la de Barcelona ciutat; 912 a la de Barcelona comarques; 605 a la de Girona; 263 a la de Lleida; 509 a la de Tarragona; 167 a la de Terres de l’Ebre i 626 a la del Vallès Occidental.

Cada centre hi participa amb un nombre màxim de cinquanta alumnes per coral. El certamen s’està realitzant amb dues fases: una territorial i una final. Les corals finalistes rebran un ajut per al seu desplaçament a la fase final, i els centres participants en la fase final rebran un diploma acreditatiu i la gravació corresponent.

Fase territorial:

En aquesta fase cada coral interpretarà dues cançons: una del cançoner Cançons populars i tradicionals a l’escola, publicat pel Departament d’Ensenyament, i una altra de caire intercultural, de músiques del món, especialment dels països dels quals venen immigrants a Catalunya, o de lliure tria.

Aquesta primera fase s’ha realitzat durant el mes de febrer a les ciutats i poblacions, llocs i dies que va determinar oportunament cada Delegació Territorial d’Ensenyament.

Les cançons de la fase territorial es poden acompanyar amb un instrument polifònic (guitarra o teclat), a més dels instruments melòdics o de percussió que la coral consideri adients.

Un cop acabada la fase territorial, passaran a la fase final un màxim de 16 corals representatives de totes les delegacions territorials d’Ensenyament.

El jurat de la fase territorial està format per 3 persones: 2 mestres especialitzats de música i 1 professor/a d’una escola de música o d’un conservatori de l’especialitat de cant o llenguatge musical.

Fase Final:

Cada coral finalista interpretarà de forma individual una cançó popular o una cançó de músiques del món.

Totes les corals finalistes interpretaran conjuntament diverses cançons.

Les cançons de la fase final es poden acompanyar amb un instrument polifònic (piano, guitarra o teclat), a més dels instruments melòdics o de percussió que la coral consideri adients.

El concert de la fase final del certamen es realitzarà a la Sala Simfònica de l’Auditori de Barcelona, el dia 29 d’abril de 2003, a les 16 hores.

El cant coral és un excel·lent mitjà d’expressió musical col·lectiva, esdevé la base fonamental per a la pràctica musical a l’escola i té un paper molt important en la formació personal i social dels infants i dels joves.

Barcelona, 28 de febrer de 2003