1. L’Institut Català de la Salut, la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci de Salut i Social de Catalunya s’uneixen per licitar l’adquisició de l’ustekinumab, un principi actiu indicat en malalties dels serveis de dermatologia, gastroenterologia i reumatologia
  2. El Govern hi destinarà 213 milions en els pròxims quatre anys

L’Àrea del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut) va proposar el passat mes d’abril a l’ICS i a les associacions representants de les entitats proveïdores, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la Unió Catalana d’Hospitals, explorar sinergies per guanyar eficiència en el procés de compra de medicaments així com d’altres productes sanitaris, partint d’un model basat en la unitat entre els diferents agents del SISCAT (Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya).

Producte d’aquest treball conjunt, es van identificar oportunitats per millorar l’eficiència del conjunt del sistema, com la d’afavorir l’entrada de biosimilars, que són medicaments biològics equivalents en qualitat, eficàcia i seguretat a un medicament biològic original, o la competència entre alternatives similars. Per fer-les possible, s’opta per una compra mancomunada, en la qual l’ICS i el CSC actuïn com a òrgans de contractació, utilitzant com a procediment de licitació el Sistema Dinàmic d’Adquisició, una opció de contractació prevista per la llei de contractes del sector públic que afavoreix l’agilitat a l’hora d’incorporar novetats. La Comissió Farmacoteràpeutica del SISCAT, formada per representants del Departament de Salut, del CatSalut, de les diferents entitats proveïdores, representants de pacients, experts en medicaments i/o metodologia de recerca i experts en economia i bioètica, serà el marc adient per valorar les oportunitats de compra conjunta.

Pla d’acció

El present acord de Govern contempla la part de la compra conjunta d’ustekinumab de l’ICS. Aquest medicament està indicat per al seu ús en diverses malalties dels serveis de dermatologia, gastroenterologia i reumatologia i es genera l’oportunitat de la compra conjunta atesa la pèrdua de patent del medicament original i la comercialització imminent de diversos biosimilars.

La licitació, mitjançant un Sistema Dinàmic d’Adquisició, es va iniciar el passat mes de juliol conjuntament entre l’ICS i el Consorci de Salut i Social de Catalunya, amb una vigència d’un any i possibilitat de pròrroga fins a 3 anys més. El valor estimat del contracte per a les 4 anualitats és de 213.405.000 euros sense IVA, dels quals 71.135.000 són la previsió de necessitats de l’ICS. A la licitació s’hi van presentar quatre laboratoris farmacèutics.

El procediment està en fase d’acceptació de les ofertes i propera signatura dels contractes específics amb els laboratoris farmacèutics. Més de 45 entitats del sistema sanitari català han manifestat el seu interès a adherir-s’hi.