- La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, i el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, s’emplacen a estudiar la creació d’un fons de capital risc conjunt per atraure capital inversor per finançar el creixement d'empreses emergents de l’ecosistema local
- Coincideixen en la importància i la necessitat de poder aprovar pressupostos per fer front a acords i projectes amb un clar impacte econòmic i abordar el debat de la fiscalitat turística
La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, i el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, han mantingut avui la seva primera trobada institucional a l’Ajuntament de Barcelona per abordar reptes comuns que afronten les dues administracions. La reunió ha tingut lloc a l’Ajuntament de Barcelona i també hi han participat el gerent de l’Àrea d'Economia i Promoció Econòmica, Antoni Fernández; el gerent de Recursos i Transformació Digital, Agustí Abelaira i el secretari general del Departament d’Economia i Finances, Juli Fernández.
Romero i Valls han coincidit en la necessitat de continuar impulsant polítiques públiques de promoció econòmica i de foment de l’emprenedoria i la innovació. En aquesta línia, han coincidit en la necessitat d’atraure capital inversor per finançar iniciatives empresarials i projectes de transferència de base científica i tecnològica sorgits de l’ecosistema de recerca local i català. És per això que s’han compromès a estudiar mecanismes per la creació d'un fons de capital risc conjunt per invertir i finançar projectes empresarials emergents, de l’àrea de Barcelona, en àmbits i sectors estratègics que aportin solucions a reptes globals.
La proposta d’estudiar un nou instrument financer conjunt, de caràcter publicoprivat, permetria augmentar el volum dels recursos públics que actualment s’inverteixen a Entitats de Capital Risc i fer un salt endavant en el retorn que aquesta inversió té en el desenvolupament del teixit productiu.
Actualment, l’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, compta amb dos fons, el Barcelona Accelera, creat el 2021 i el Barcelona Deep Tech, especialitzat en tecnologies avançades. Per la seva banda la Generalitat disposa del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), impulsat pel Govern amb la finalitat d’afavorir iniciatives empresarials emergents de tecnologia puntera sorgides des del sistema català de recerca i universitats.
Els màxims responsables econòmics de la ciutat i del govern català han compartit també la importància i la necessitat de poder aprovar pressupostos l’any 2025 per fer front a acords i projectes amb un clar impacte econòmic, així com a les grans transformacions urbanístiques que requereixen grans inversions per part de les dues administracions.
Finalment, han coincidit en la necessitat d’abordar el debat sobre la fiscalitat turística per garantir un major retorn social, a través de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics (IEET) i el recàrrec municipal que s’aplica a Barcelona.