1. És l’instrument que ha de permetre impulsar l’atenció integrada social i sanitària a Catalunya, possibilitant la màxima coordinació i col·laboració entre els serveis socials i sanitaris
  2. Amb l’acord d’avui, el projecte es portarà de nou al Parlament per a la seva aprovació definitiva i respon al compromís del Govern de garantir la represa del tràmit parlamentari


El Govern ha aprovat el Projecte de llei de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya (AGAISS-Cat), impulsat pels departaments de Drets Socials i Inclusió i de Salut, i amb la col·laboració dels ens locals. Aquest acord permetrà portar de nou la llei al Parlament de Catalunya per a la seva aprovació definitiva i respon al compromís del Govern de garantir la represa del tràmit parlamentari abans que acabi l’any. La proposta es va començar a tramitar en la legislatura anterior, però va decaure per finiment de legislatura.

Aquesta normativa ha de garantir la creació de l’AGAISS-Cat, un òrgan pioner que ha de ser el responsable de coordinar departaments i actors que intervenen en l’atenció integrada social i sanitària i gestionar-ne els recursos, facilitant una prestació de serveis més adient i àgil per a la població. Es tracta de l’instrument que ha de permetre dur a terme totes les línies estratègiques d’atenció integrada social i sanitària a Catalunya.

L’Agència té com a màxima prioritat promoure i garantir la cura i l’atenció a les persones en l’entorn domiciliari i comunitari, a fi d’afavorir que puguin desenvolupar, durant el màxim de temps possible, el seu projecte de vida a casa. Això implica potenciar l’atenció domiciliària integrada social i sanitària, els serveis i els suports comunitaris, promoure l’autonomia de les persones i prevenir les situacions de dependència.

Una altra de les prioritats de l’Agència és garantir que, en el cas de les persones que requereixen un ingrés a centres residencials, l’atenció sanitària la presti el sistema públic de salut a fi d’oferir, juntament amb la xarxa de serveis socials públics, una atenció integrada que es fonamenti en els drets, que doni resposta a les necessitats d’atenció, a les preferències i al projecte de vida de les persones.

Les persones que es beneficiaran de la creació de l’Agència seran les que tenen necessitats socials i sanitàries concurrents, especialment les persones grans, amb discapacitat, amb problemes de salut mental o addiccions i, en general, totes les que tenen necessitats complexes d’atenció o necessitats d’atenció pal·liativa, així com del seu entorn cuidador.

L’AGAISS-Cat no ha d’implicar la construcció d’un nou sistema, sinó que neix amb una vocació clarament instrumental i ha d’assolir els següents objectius:

  1. Possibilitar la màxima coordinació i col·laboració entre professionals i organitzacions dels serveis socials i dels serveis sanitaris.
  2. Potenciar l’autonomia de les persones i millorar-ne els resultats de salut i benestar personal.
  3. Millorar l’eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari i de serveis socials.
  4. Millorar l’atenció a les persones i les seves famílies.
  5. Millorar l’experiència dels professionals en la prestació de l’atenció.

D’altra banda, la futura Agència també ha de garantir la qualitat i l’equitat en l’atenció integrada social i sanitària a tot el país i ha d’integrar la perspectiva de gènere.

Aquesta Llei consta de 21 articles estructurats en quatre capítols, dues disposicions addicionals, una disposició transitòria i tres disposicions finals. Per a la seva elaboració s’ha comptat amb la col·laboració d’assessors i experts en atenció integrada, entitats, col·legis professionals, sindicats i altres agents socials i s’ha impulsat una consulta pública oberta a tota la ciutadania.