El Departament d’Ensenyament s’ha adherit activament a la campanya Catalunya contra la fam a l’Àfrica (www.sosafrica.org) donant-la a conèixer a tots els centres educatius de Catalunya. Aquesta campanya humanitària té per objectiu recollir amb urgència de tota la ciutadania de Catalunya productes alimentaris bàsics per ajudar poblacions d’Etiòpia, Eritrea, Somàlia i Sudan, desplaçades a causa de la sequera i dels conflictes bèl·lics.

Aquesta campanya té el seu origen en la crida urgent que han fet l’ONU, la UNICEF i la FAO per evitar la mort de fam de 20 milions de persones (3 milions són nens i nenes menors de 5 anys) a causa dels conflictes bèl·lics i la sequera que pateixen els països abans esmentats.

Aquesta campanya, que també es fa en altres països europeus, compta amb l’adhesió, col·laboració i consell de diverses ONGs. Aquestes entitats se centren bàsicament a crear estructures productives destinades a poblacions més o menys estabilitzades en un territori. En el cas de les persones desplaçades a la força i que es troben lluny de casa seva, cal cercar altres vies per fer-los arribar físicament menjar i fer possible que puguin sobreviure.

El Departament d’Ensenyament proposa als centres educatius que organitzin activitats didàctiques i debats sobre aquest greu problema humanitari que pateixen les poblacions d’aquests països africans amb l’objectiu que l’alumnat en prengui consciència i, d’acord amb les recomanacions dels organismes internacionals, els alumnes i les seves famílies, puguin participar amb aportacions que s’han de basar en uns aliments concrets: farina, llet en pols o condensada, sucre, arròs, galetes i pasta.

Un cop el centre hagi recollit els aliments, caldrà que es posi en contacte amb el seu Ajuntament -que recollirà els aliments i els durà als punts d’emmagatzematge central- o bé que truqui al centre operatiu de la campanya 902546666.

Les activitats didàctiques que el Departament d’Ensenyament ha proposat als centres educatius s’agrupen en activitats per a l’Educació Primària, l’ESO i el Batxillerat.

Per a l’educació primària es recullen les següents activitats, que els professors poden escollir i triar segons les consideri més adients segons el grup d’alumnes amb el qual les desenvoluparà:

1. Visualització d’un vídeo sobre els nens i les nenes de l’Àfrica. S’hi recullen diversos documents i experiències que tenen relació amb la realitat africana. A partir de la visualització, es comenta a classe els problemes de l’Àfrica i concretament dels països afectats per la fam.

2. Què en pensa una mare sobre la fam? Què en pensen els seus fills o filles? Activitat de comprensió lectora. Es tracta de fer llegir un petit text sobre la mare que viu en una ciutat o poble de Catalunya i que té una conversa amb una amiga seva encaminada a ressaltar la disponibilitat o no de menjar i les conseqüències que això implica dia a dia.

3. De la fam, què en pensen els avis i les àvies? Aquesta activitat consisteix a fer una enquesta sobre la fam als avis o les àvies dels nens o les nenes de la classe. Abans, es comenta a classe quin significat tenen per a elles i ells alguns refranys catalans.

4. Pinotxo i la fam. Es llegeixen a classe els capítols que reproduïm de l’obra de C. Colloni: Les aventures de Pinotxo (Barcelona: La Galera, 1982). Després s’enceta un debat sobre els personatges del conte, especialment Pinotxo i la seva relació amb el menjar. Es pot fer servir un pla de discussió que també es proposa als mestres.

5. Fem un mural sobre els aliments que consumim. L’activitat consisteix a fer un mural a classe sobre els aliments que consumim. Es tracta de portar a la classe els prospectes de publicitat dels grans magatzems d’alimentació que sovint rebem a les bústies de casa o que podem trobar a les botigues o als centres comercials. Un cop fet el mural es pot demanar als nois i noies de discutir sobre els resultats d’aquest, per arribar a les seves pròpies conclusions sobre els aliments de què disposen els nens i nenes de l’Àfrica.

Per a l’educació secundària i Batxillerat es proposa les següents activitats:

1. La geografia i la fam. Amb aquesta activitat es pretén localitzar geogràficament els països que pateixen fam al continent africà i observar la gravetat del problema en els països que formen part de la campanya: Etiòpia, Eritrea, Somàlia i Sudan. A la web www.wfp.org hi ha dades del nombre d’afectats per la fam a cada país africà en relació amb la seva població total. També, a través d’unes dades que es proposen, l’alumnat podrà elaborar un mapa d’Àfrica en el qual colorarà els països segons el percentatge de població afectada per la fam. Un cop elaborat el mapa, l’alumnat haurà de fer una sèrie de deduccions i provar d’explicar-les a través d’una anàlisi de les característiques geogràfiques, ambientals i polítiques de cada país.

2. Les dades sobre la fam. Amb aquesta activitat es pretén analitzar i comparar dades estadístiques vinculades al tema de la fam i concretament dels països Etiòpia, Eritrea, Somàlia i Sudan: habitants, recursos, calories per habitant, etc. Cal que amb les dades l’alumnat elabori gràfics, els compari i n’obtingui conclusions.

3. Les causes de la fam. L’activitat té per objectiu que l’alumnat arribi a una explicació ben fonamentada de les causes de la fam. Per això cal que superi les raons superficials o conjunturals del problema i que vagi a les causes de fons

4. La fam al món a través dels cinc mites. Aquesta activitat pretén, com l’anterior, clarificar conceptualment les causes de la fam i es pot treballar des de qualsevol àrea o matèria.

5. Elaboració d’un mural sobre la fam. Aquesta activitat té un doble objectiu: d’una banda, propiciar l’obtenció, recollida, elaboració i comunicació de la informació per part de l’alumnat sobre la situació dels països als quals va dirigida la campanya contra la fam: la seva localització geogràfica, la seva història, els seus recursos econòmics, etc., i de l’altra, s’elabora un mural amb la informació recollida sobre la fam a fi de difondre’n la problemàtica.

6. Quan la música es fa ressò de la realitat. L’activitat consisteix a recollir cançons (o poemes o contes) que tractin el tema de la fam o de les desigualtats entre nord i sud; després s’escolten les cançons i finalment es fa una anàlisi de les lletres.

7. Conferència i debat sobre la fam. L’objectiu d’aquesta activitat consisteix a organitzar una taula rodona o una conferència amb una o diverses ONGs que tenen per objectiu l’ajuda, la solidaritat i la resolució d’aquest greu problema. El centre es pot posar en contacte amb algun representant o cooperant de l’ONU, la UNICEF, la FAO, de Metges Sense Fronteres, Intermón Oxfam, Ayuda en acción, Creu Roja…, i demanar-los que facin una conferència al centre.

8. Un exercici d’empatia. A més d’organitzar una campanya de recollida d’aliments, una manera molt útil de col·laboració és contribuir a la sensibilització de la resta d’alumnat del centre mitjançant una dramatització. Quan està ben assajada, es presenta l’activitat a una altra classe o a diverses classes.

9. Lectura d’un llibre. Una activitat que pot ser interessant és la lectura total o parcial com ara el de Jaer Ziegler, La fam al món explicada el meu fill. (Barcelona: Empúries, 2000); o el d’Ignasi Carreras i Marita Osés, Vivir solidariamente (Barcelona: Planeta, 2001).

10. El sopar de la fam. Aquesta activitat pretén que, un cop sensibilitzats el grup o una part del centre respecte del problema de la fam a l’Àfrica, es porti a terme una activitat global que afecti tot el centre i col·labori a sensibilitzar a la resta de grups d’alumnes.

11. La importància i el poder de les campanyes. A partir de la lectura del text que es proposa, es tracta que l’alumnat prengui consciència de la importància i el poder de les campanyes a l’hora de canviar actituds insolidàries. Un cop llegit el text, es pot demanar a l’alumnat que faci una llista de possibles campanyes per ajudar als països de l’Àfrica subsahariana o d’altres parts del món que pateixen.

12. Poblacions que pateixen malnutrició al món. Aquesta activitat consisteix, en primer lloc, a conèixer la proporció de població mundial que pateix malnutrició; i en segon lloc, adonar-se que a l’Àfrica subsahariana cada vegada augmenta més el percentatge de població que pateix malnutrició i fam.

13. Nivells d’alimentació al món. Una persona necessita al dia entre 2300 i 2800 calories per mantenir la seva activitat corporal, amb variacions segons el sexe, l’edat, el pes i el tipus de treball que fa. De la persona que no arriba a les 2300 calories diàries, diem que pateix un problema de malnutrició. A partir d’un mapamundi sobre nivells d’alimentació al món, es pretén que es contrasti els diferents nivells de vida al món actual. Es tracta que l’alumnat faci una llista dels estats amb la mitjana de la població infraalimentada, mal alimentada i sobrealimentada.

14. Malgastar els aliments: prenem-ne consciència. Aquesta activitat consisteix a comentar per escrit la frase “…No m’escandalitza que hi hagi pobres i rics; m’escandalitza que malgastin”, de la Mare Teresa de Calcuta.

15. Visualització d’un vídeo sobre els problemes d’Àfrica. L’activitat consisteix a visualitzar, amb pauta prèvia, un vídeo, pel·lícula o reportatge sobre els problemes de l’Àfrica (sequera, fam, conflictes bèl·lics, etc.). Tots els centres educatius de Catalunya poden consultar la llista de 15 vídeos temàtics que recollim en el fons videogràfic del Servei de Mitjans Audiovisuals del Departament d’Ensenyament que tenen relació amb la realitat de l’Àfrica i els seus problemes.

Barcelona, 12 de febrer de 2003