La Generalitat posa en marxa nous instruments perquè els ajuntaments catalans diversifiquin les seves fonts de finançament

Totes les entitats financeres que operen a Catalunya podran oferir crèdits avantatjosos als ens locals

query_builder   25 juny 2003 17:20

event_note Nota de premsa

La Generalitat posa en marxa nous instruments perquè els ajuntaments catalans diversifiquin les seves fonts de finançament

Totes les entitats financeres que operen a Catalunya podran oferir crèdits avantatjosos als ens locals

La Generalitat de Catalunya, a través d’una resolució del conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha acordat establir un model de conveni que servirà perquè els ajuntaments catalans puguin obtenir crèdits avantatjosos de totes les entitats financeres que operen a Catalunya. Des del 1980, la Generalitat i les deu caixes catalanes mantenen vigent un aco rd que facilita l’accés al crèdit a les corporacions locals. Ara, a més de mantenir aquest conveni, s’amplia perquè s’hi puguin afegir altres entitats financeres, amb les quals es signaran convenis bilaterals específics. D’aquesta manera, els ajuntaments tenen més possibilitats d’aconseguir préstecs tous, ja que se’ls diversifica l’oferta.

El conveni que ara s’amplia es va iniciar durant la primera etapa dels ajuntaments democràtics, per donar-los facilitats de crèdit en un moment en què les necessitats financeres dels ajuntaments eren molt urgents. Amb l’acord, la Generalitat, com a responsable de fer arribar les transferències de l’Estat als ajuntaments, ingressa cada mes aquest import a les diferents entitats financeres amb què les corporacions locals tenen préstecs concertats. Amb aquest tipus de domiciliació compartida, els bancs i les caixes obtenen una garantia de pagament per part dels ens locals que els permet oferir-los crèdits en millors condicions. L’acord fixa també unes condicions màximes que garanteixen que els préstecs que s’ofereixen als ajuntaments tindran condicions avantatjoses.

Els ingressos dels governs locals procedents de la Participació Municipal en els Tributs de l’Estat suposaven el 2001 un 25,7% del total de recursos que gestionaven els ajuntaments catalans. La Generalitat, tot i que no fixa aquestes retribucions ni n’estableix les prioritats, és l’administració encarregada d’ingressar-les als comptes dels ajuntaments. Així, ja des del restabliment de la democràcia, el Govern de Catalunya ha treballat per fer d’aquesta potestat  (atorgada per l’Estatut d’Autonomia) un instrument per recolzar els ajuntaments i facilitar-los el finançament de les inversions necessàries per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya. Ara, amb l’extensió de l’àmbit d’aplicació d’aquest conveni a totes les entitats financeres que treballen a Catalunya, la Generalitat intensifica aquests instruments i amplia l’oferta d’entitats financeres on poden acudir els ajuntaments a l’hora de finançar els seus projectes.