Aquest matí, el Departament de Treball i Indústria (a través de l’Institut Català d’Energia), 22 municipis catalans, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient a les comarques de Girona, han signat un acord per a la creació del Centre de Suport a les Ordenances Solars (CSOS). El seu objectiu és donar suport jurídic, administratiu i tècnic a tots aquells municipis que disposen o volen crear ordenances municipals per a la implantació de l’energia solar tèrmica en el seus territoris.
El Director General d’Energia, Josep Isern, ha manifestat en roda de premsa que "una bona potenciació de l’energia solar en els sectors terciari, industrial i domèstic, que combini el suport públic amb el compromís del sector, farà possible la creació anual de 70.000 m2 de captadors solars tèrmics l’any 2010". Isern ha afegit que "d’aquí al 2010, un de cada dos habitatges nous incorporarà energia solar tèrmica, fins arribar als 500.000 m2 instal·lats".
Actualment, Catalunya disposa de 22 municipis amb ordenances solars, que cobreixen el 48% de la població catalana. L’aplicació d’aquestes ordenances ha duplicat la creació anual d’instal·lacions solars tèrmiques, fins arribar als 20.000 m2 l’any 2003. Per al 2004, els projectes en tràmit fan pensar que anualment el nombre de noves instal·lacions arribarà als 25.000 m2.
Les ordenances municipals assenyalen que les noves construccions han d’incorporar instal·lacions solars per cobrir el 60% del consum d’aigua calenta. Segons Isern, "un dels factors clau per fer avançar el nombre d’instal·lacions solars tèrmiques és l’obligació d’incorporar-les en edificis de nova construcció o rehabilitats". En aquest sentit, el Director ha manifestat la importància de crear un Consorci Públic, que fomenti la creació i el bon funcionament de les ordenances solars. El capital inicial que es destinarà al CSOS és de 65.500 euros per al 2005.
Els municipis que s’incorporen, des d’un primer moment, al Centre de Suport a les Ordenances Solars són: Altafulla, Badalona, Barcelona, Barberà del Vallès, Cambrils, Cardedeu, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Olesa de Montserrat, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Terrassa, Torredembarra, Vic i Vilafranca del Penedès. A partir de la constitució del CSOS, es preveu que s’incorporin en un futur la Federació de Municipis de Catalunya així com qualsevol municipi que aprovi ordenances d’aquest tipus.
D’entre les accions més immediates que durà a terme el CSOS es troben la identificació dels punts crítics en la implantació real de les ordenances solars; la posada en comú de les diferents ordenances que existeixen, i el foment de la qualitat i el disseny de les instal·lacions.
En un futur proper, el CSOS ampliarà els seves actuacions a través de campanyes específiques per al compliment de les ordenances; la organització de xerrades o reunions que ajudin a la seva implantació, i fer un seguiment del seu compliment.
Catalunya és pionera pel que fa a la implantació d’ordenances solars. En aquest sentit, l’any 1999, va entrar en vigor a Sant Joan Despí la primera ordenança solar municipal a l’Estat i a Europa. Un any més tard, va entrar en vigor la de l’Ajuntament de Barcelona.
Actualment, Catalunya disposa de prop de 65.000 m2 de captadors d’energia solar tèrmica, que s’utilitza per a la generació d’aigua calenta. Aquesta superfície suposa un estalvi anual de prop de 4.000 tones de petroli, que equival a 200 cisternes plenes d’aquest combustible.
El sector domèstic és el principal consumidor d’energia solar tèrmica a Catalunya, amb un 40% de la superfície total instal·lada. El seu potencial fa preveure que el 2010 superarà el sostre dels 400.000 m2. Pel que fa a la resta de sectors, d’aquí a 6 anys, les expectatives són arribar als 100.000 m2 de plaques solars tèrmiques en el sector serveis, i als 15.000 m2 a la indústria. Els serveis, actualment, disposen d’una superfície instal·lada del 50% (un 20% pertany al sector esportiu).
L’energia solar és una de les fonts renovables més conegudes, ja que està present a les llars catalanes des de fa 25 anys. La seva proximitat —l’energia es genera en el mateix lloc que serà consumida—, la simplicitat —es tracta d’una tecnologia entenedora— i la possibilitat que es converteixi en un element estètic arquitectònic, la converteixen en una tecnologia popular. Existeixen dos tipus d’instal·lacions solars: les tèrmiques, que aprofiten l’energia del sol per escalfar aigua, i les fotovoltàiques, que transformen la radiació solar en electricitat.