El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs ha presentat avui les propostes del Govern per fomentar el mutualisme català. Unes mesures que estan recollides al Projecte de llei de mutualitats de previsió social a Catalunya aprovat pel Govern i presentat avui al Parlament de Catalunya.
“L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar les mutualitats: fer més gran el sector i augmentar el nombre de socis”, ha dit el responsable d’Economia. Amb aquest objectiu el nou text, que compta amb el suport del sector, preveu diverses mesures per dinamitzar el món mutual i “fer-lo més competitiu en el context de la Unió Europea”.
A Catalunya hi ha 155 mútues inscrites a la Generalitat amb prop de 750.00 socis i més d’1.300.000 beneficiaris. A més, concentra el 70% de mutualitats de tot l’Estat espanyol. És per la seva importància social i el seu arrelament a la societat catalana que el Govern el vol “potenciar i dinamitzar”. El nou Projecte de llei i la recent creada Direcció General d’Assegurances exemplifiquen aquesta voluntat. El màxim responsable d’aquesta Direcció, Jacint Boixasa, també ha assistit a l’acte d’avui.
Deduccions en l’IRPF sense discriminació
Una de les novetats del Projecte de llei és la possibilitat que els catalans puguin deduir-se del tram autonòmic de l’IRPF les quotes que paguen a les mutualitats en concepte d’assistència sanitària o d’assegurances de vida. Homs ha explicat que el percentatge de deducció, que pot ser entre un 5 i un 10%, afecta els ciutadans que tinguin contractats aquest tipus de productes en mútues de previsió social, d’assegurança i també en societats anònimes. “Se’n podran beneficiar tots els catalans que paguin una quota d’aquest tipus, sense discriminacions”.
A més, el Projecte també preveu mecanismes per democratitzar els òrgans de govern, garantir la seva renovació i fer més àgil la creació de nous productes. D’aquesta manera, les mútues podran guanyar competitivitat i adaptar-se amb rapidesa a les necessitats canviants dels seus socis.
La nova normativa vol reforçar la solvència econòmica i l’estabilitat financera de les mútues. En aquest sentit, es preveu la possibilitat que les mutualitats puguin emetre quotes participatives. “D’aquesta manera captem l’estalvi i potenciem el creixement de les mútues”, ha explicat Homs. Es potenciarà la figura del soci protector, que recolza financerament les entitats però que, a diferència dels mutualistes, no és propietari.
Homs ha expressat la voluntat d’orientar el sector seguint el model alemany, on hi ha poques mútues i molts beneficiaris, i no el francès, en què el nombre de beneficiaris també és molt elevat però existeixen més de 3.800 mútues. La Generalitat reconeix que el negoci mutual està molt atomitzat però no vol intervenir en el mercat per afavorir concentracions. Homs ha recordat que aquest processos “han de respondre a dinàmiques de gestió i criteris de mercat que decideixin lliurement les mateixes entitats.”.
El conseller d’Economia i Finances també ha anunciat que obrirà una roda de converses amb tots els grups parlamentaris per obtenir el màxim consens a l’hora d’aprovar la Llei.